Балкан дебатна академија у Скопљу

2:0
Категорија: Гимназија
23. новембар 2018. године

Стипендију за одлазак на Balkan Debate Academy добило је свих пет ученика дебатаната из наше школе који су се пријавили слањем есеја и видеа који су високо оцијењени. У одгођеном термину, од 13. до 18. новембра 2018. године, петоро Горгија се упутило за Скопље заједно са још четворо колега из БиХ.

Slika

Балканска дебатна академија је у својој сржи била замишљена тако да прво обучи и добро припреми дебатанте за дебату, а тек потом да сви учествују у дебатном турниру. Наша БиХ репрезентација ученика стигла је у понедјељак 13.11. након шеснаест сати путовања у Скопље, кад су имали прилику да обиђу центар града и упознају се са његовим знаменитостима. У наредних неколико дана, од уторка до петка, сви учесници су били подијељени у двије групе: напредни и почетни, у складу са својим дебатним искуством. Све Горгије су биле на напредном курсу, како сви имају искуства у не тако често помињаном World School дебатном формату. Сваки дан су били у прилици да чују по три предавања, на којима су могли да уче о основним функцијама дебате, формирању ефектних аргумената, како дебатовати на тезе демократије и економије и сл. Сва предавања и дебате су се одвијали на енглеском језику.

У петак 16.11. у поподневним часовима је почело дебатно такмичење у коме су дебатанти требало да искажу своје стечено знање. Учесници су били дебатанти из БиХ, Србије, Македоније и са Косова*. Оформљено је дванаест тимова по три члана, измијешаних из различитих група и различитих земаља. У петак је обављена прва, а у суботу преостале четири прелиминарне дебатне рунде. У недјељу се дебатовало у полуфиналу и финалу. Главна теза такмичења била је да све балканске владе треба да уведу нови заједнички наставни план и програм и уџбенике за историју. У међувремену је било и импромпту дебата, односно оних које се спремају на лицу мјесту (у року од 45 минута), на општепознате тезе о социјалним мрежама, помирењу и сл.

Поред формалног садржаја дебатне академије, овај пут је значио много више нашим ученицама. Горгије Александар Павлић, Лука Гајић, Маја Савковић, Анастасија Ђорђа Босанчић и Софиа Миљатовић вратили су се пуни искључиво позитивних утисака. Осим тога што су имали прилику да науче много тога од појединих дебатних регионалних првака, да стекну много искуства у дебатовању у овом формату, успјели су склопити пријатељства и познанства која ће трајати још дуго. Одлично су се слагали са осталим ученицима из Добоја, Тузле и Сарајева, а све то под вођством професора Кристијана Главаша из Добоја. Како кажу, током цијеле ове седмице било је много напорног рада и труда, али исто толико забаве и фантастичне атмосфере. Осим другова из остатка Босне, спријатељили су се са вршњацима из Србије, Македоније и са Косова*. Наш драги колега Александар Павлић је чак дочекао свој осамнаести рођендан у Скопљу, а све то уз сјајну енергију својих другара, неколико торти и много пјесме. Тамо није било разлика ко је одакле, било је важно само зашто су ту. На седам дана ученици су се нашли у потпуно другој сфери, сфери у којој су постојали само као дебатанти. Културним дијалогом, поткрепљеним валидним чињеницама и ставовима кретали су се сви заједно ка заједничком циљу – ка миру.

На крају, у финалу дебатног турнира, побиједио је тим у чијем је саставу био и Омер Муминовић, ученик тузланске Медресе. Награду за трећег најбољег говорника, од скоро 40 учесника, добила је наша ученица Софиа Миљатовић.

Колико је ово заправо предивно и незаборавно искуство било, говори сама чињеница да су сви учесници били на рубу суза када су се растајали. Нико није хтио ићи кући, сви су хтјели још само мало заједничког времена. Међутим, било је вријеме да се сви врате у реалност. Било како било, много лијепих успомена и искустава биће запамћено још дуго дуго времена. И у наредном периоду надамо се овако добро организованим пројектима и приликама за наше ученике који воде ка добру за цијелу регију.

Софиа Миљатовић ИБ2

По секцијама