Конференција ,,Млади у дигиталном добу“

0:0
Категорија: Гимназија
13. новембар 2018. године

У уторак, 13. новембра, у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци, ЕУ инфо центар, у сарадњи са Бит Алијансом, водећим савезом 14 највећих ИТ компанија у БиХ, организовао је конференцију „Млади у дигиталном добу“, којој су присуствовали ученици свих рачунарско-информатичких одјељења Гимназије, а првенствено они који учествују на Кампу младих програмера ,,Питам да".

Slika

Конференција је намијењена младима узраста од 15 до 18 година, који размишљају о професионалној оријентацији и усвајању различитих вјештина које треба да им олакшају запослење и обезбиједе будућност. Организацијом конференције ,,Млади у дигиталном добу”, ученици наше школе имали су прилику да чују искуства стручњака који ће им одговорити на питање како започети каријеру у атрактивним секторима и како савладати вјештине које ће бити најпожељније у не тако далекој будућности.

Некима од наших ученика, истовремено и вршњачким едукаторима на Кампу младих програмера ,,Питам да”, као што су Јован Стоиљковић, Ђорђе Јолџић и Леон Косић, био је посвећен дио конференције, па су били у прилици да одговоре на постављена питања присутних и објасне шта је потребно за стицање знања и искуства, да би неко постао успјешан програмер, што је и била главна тема цијеле конференције.

Поред њих, на конференцији су се нашла и три бивша ученика Гимназије: Александар Келечевић, Огњен Стефановић и Ивана Стакић, који су данас наставили пут узорних ученика и већ постали успјешни у овој области.

О томе како је протекла сама конференција и колика је била заинтересованост будућих програмера, неки од чланова новинарске секције Гимназије разговарали су са Леоном Косићем, Ђорђем Јолџићем и Јованом Стоиљковићем, ученицима другог, трећег и четвртог разреда рачунарско-информатичког смјера бањалучке Гимназије.

1.       Здраво. Да ли је ово први пут да сте присуствовали оваквој врсти конференције? Какве утиске је на вас оставила конференција ,,Млади у дигиталном добу“?

-Леон: Ово је први пут да сам учествовао на оваквој врсти конференције. Конференција ,,Млади у дигиталном добу" је на мене оставила искључиво позитивне утиске. Изненадио ме је број средњошколаца који је учествовао и сматрам да би конференције оваквог типа чешће требало да буду одржане.

-Ђорђе: Ово није први пут да присуствујем оваквој конференцији. Конференција ,,Млади у дигиталном добу" је на мене оставила одличан утисак и такође мислим да је потребно организовати још оваквих конференција, за подстицање младих у њиховом напредовању у ИТ-у.

-Јован: Ово ми такође није први пут да присуствујем оваквој конференцији, али јесте први пут да учествујем као панелиста и да могу да пренесем другима своја искуства. Драго ми је што постоје људи који су заинтересовани да пренесу своја искуства и сазнања млађим генерацијама и тако отворе врата младима да се баве информатиком.

2.      Зашто сте одлучили да се бавите информатиком, да је изаберете као ваш животни позив?

-Леон: Интересовање за информатику је почело још у дјетињству. Прво искуство са програмирањем сам стекао на разним такмичењима у основној школи и већ тада сам схватио да се желим бавити информатиком.

-Ђорђе: За информатику као животни позив сам се одлучио још у основној школи, када сам се први пут сусрео са програмирањем. У почетку ми је било веома занимљиво писати програмски код и желио сам да научим више од пруженог у редовној настави.

-Јован: Први рачунар сам добио када сам имао 3 године и од тада сам се почео интересовати за рачунаре. Почео сам са играњем игрица, па сам касније учио користити разне друге програме и у 9. разреду сам почео са програмирањем. Остварио сам добре резултате на такмичењима у то вријеме и, видјевши да ми програмирање добро иде, одлучио сам да се наставим бавити програмирањем и у средњој школи.

3.      Да ли су остали ученици, који су били присутни на конференцији, били заинтересовани да сазнају нове информације о овој актуелној професији?

-Леон: Сматрам да је већина учесника конференције дошла управо због заинтересованости за информатику, издвојили су своје вријеме како би сазнали нове информације.

-Ђорђе: Мислим да је већина присутних била заинтересована за конференцију, с обзиром да су издвојили своје вријеме за присуство, и да им је доста помогла да се одлуче за даље кораке у животу.

-Јован: С обзиром на велики број стручних учесника, мислим да су успјели у намјери да заинтересују ученике за рачунарство и информатику.

4.      Да ли, по вашем мишљењу, постоји довољан број младих (средњошколаца поготово) који желе да се баве рачунарством и информатиком, или је потребно још да се ради на популаризацији овог ,,занимања будућности“?

-Леон: Сматрам да је број средњошколаца који желе да се баве информатиком у порасту, и надам се да ће се тај тренд наставити.

-Ђорђе: По мом мишљењу, постоји довољан број заинтересованих за ову област, али је потребно да више буду самостални у оном што их интересује. Такође, потребно је порадити на популаризацији информатике код дјевојака, јер је њих, у овој области, доста мање у односу на мушкарце.

-Јован: Мислим да не постоји довољан број младих који се желе бавити информатиком. По мом мишљењу, сви би требало да посједују бар елементарно знање из информатике, што нисам сигуран да доста школа пружа у данашње вријеме. Према томе, једно од рјешења јесте да се популаризује ово занимање.

Јелена Лакета, III8

По секцијама