Час историје поводом стогодишњице Првог свјетског рата

0:0
Категорија: Гимназија
4. децембар 2018. године

У четвртак, 22. новембра 2018. године, у холу бањалучке Гимназије одржан је час историје за професоре и ученике, поводом обиљежавања стоте годишњице Првог свјетског рата и уласка српске војске у Бањалуку. Простор у холу је био недовољно велик за све присутне, који су са радозналошћу ишчекивали почетак шароликог програма, који је обухватао изведбе пјесама школског хора, глумачку тачку, исповијест српског војника, као и приказ краћег документарца - ,,Србија у великом рату", који представља хронологију страдања и побједа српске војске, државе и народа у Првом свјетском рату.

Slika

Присутнима се прво обратила директорица школе, професорица Живка Кукрић, захвалила им се на доласку, и, након одржаног емотивног говора пуног поштовања према свим јуначким чиновима српских војника, изрецитовала стихове чувене пјесме Милутина Бојића - ,,Плава гробница“.

Потом су наступили чланови школског хора, отпјевавши химну Републике Србије - ,,Боже правде“, руску царску химну - ,,{[цир]}Боже, Царя храни{[цир]}“ (Боже, цара чувај), коју је, уз пратњу хора, отпјевала ученица четвртог разреда, Теодора Соларевић, затим химну Француске - ,, {[лат]}Ла Марсеиллаисе{[лат]}“ (Марсељеза) и, на крају часа, српску традиционалну пјесму из Првог свјетског рата - ,,Тамо далеко“.

Након тога, присутни су били у прилици да чују потресну исповијест српског војника, чију улогу је тумачио ученик трећег разреда, Лука Симић, која говори о славној и храброј борби српских јунака под командом војводе Живојина Мишића. Посвећена је српским јунацима из 1915. године, послије крвавог боја са Бугарима на мосту Јужне Мораве код села Гложане према Власотинцу, гдје постоји и спомен обиљежје. Тај српски јунак је аутентични Радивоје Николић из села Крњане у општини Бабушница-Лужница, који је погинуо приликом пробоја Солунског фронта 1918. године.

Поводом обиљежавања годишњице једног од најсмртоноснијих сукоба у историји човјечанства, професор историје у бањалучкој Гимназији, Зоран Пејашиновић, искористио је прилику да одржи говор, у којем се присутнима потрудио да приближи животне (не)прилике бањалучких становника и гимназијалаца у вријеме Првог свјетског рата. 

На самом крају, услиједила је краћа глумачка изведба, коју је, поред гимназијалаца глумаца, Иване Шовљански и Бориса Ђукића, употпунио и бањалучки позоришни и филмски глумац, Горан Јокић. Сценарио за овај глумачки дио написао је Борис Ђукић, ученик трећег разреда. Тема овог глумачког комада је повратак српског ратника из Првог свјетског рата у Бањалуку у данашњем времену, који среће двоје младих људи и започиње разговор с њима. Они га упознају са градом какав је данас, те причају о његовом развоју за вријеме бана Милосављевића. На крају, стари ратник их савјетује да чувају свој народ и сјећање на своје претке.

На овај начин завршено је обиљежавање стогодишњице овог по српски народ кобног догађаја, чији примарни циљ је био указивање младима на бесмисао ратовања и непремостиве посљедице које он носи.

Јелена Лакета, III8

По секцијама