Седмица умјетности 2018: Дан трећи – вече филма и фотографије

0:0
Категорија: Гимназија
4. децембар 2018. године

Средина треће по реду седмице умјетности у бањалучкој Гимназији ове године била је обиљежена изведбом првог ауторског филма ученика трећег разреда наше школе, Вука Шпирића, као и изложбом фотографија и ликовних радова талентованих гимназијалаца, у холу школе.

Slika

Сви присутни имали су прилику да погледају изванредне фотографије и ликовне радове својих пријатеља и познаника и да подрже њихов рад. Изложбени материјал био је постављен у холу и на првом спрату школе, а аутори су, више него поносно, своје радове обилазили заједно са посјетиоцима и користили прилику да објасне њихов смисао. Већина аутора су наши гимназијалци, док су други, у жељи да што већем броју вршњака покажу своје заслужено хваљене радове, дошли у Гимназију и из других школа. То су ученици и ученице чија имена би било грешка не споменути: Тривуна Радуловић, Анђела Тривун, Ивана Шовљански, Кристина Јотановић, Душан Живковић, Исидора Ћеранић, Невена Зеленика, Миа Лакић, Јелена Јотановић, Бранка Јаковљевић и Лука Врањеш.

Након изложбе, публика је имала прилику да присуствује премијерном приказивању филма ,,333“, у режији младог талентованог Вука Шпирића, ученика трећег разреда ИБ програма наше школе. Прије почетка филма, он се обратио присутнима, захваливши им се на доласку и укратко објаснивши како је текао процес стварања његовог филма првенца. Радња филма је смјештена у Бањалуци, 4. маја 1980. године, на дан када је умро бивши југословенски револуционар и доживотни предсједник СФРЈ, маршал Јосип Броз Тито, и прати животну причу главног јунака, истоименог Вука, разочараног у друштвене слојеве модерног времена, као и његове недаће. Након пола сата уживања у добро осмишљеном садржају филма, његов завршетак испраћен је громогласним аплаузом и заслуженим ријечима хвале за Вука, чији труд је било немогуће не примијетити.

На овај начин завршен је трећи дан Седмице умјетности, која је изазвала лијепе емоције и позитивна запажања код многих посјетилаца. Остала је нада да ће остатак ове седмице бити још успјешнији и да ће ући у књигу најљепших утисака о свестраним и хуманим бањалучким гимназијалцима.

Јелена Лакета, III8

Марко Малинић, III1

По секцијама