Горгије поново освојиле 1. мјесто на Регионалном дебатном такмичењу

1:0
Категорија: Гимназија
25. децембар 2018. године

У суботу, 08.12.2018. године, одржано је већ традиционално Регионално дебатно такмичење у просторијама бањалучке Гимназије.

Slika

Центар за културу дијалога је истовремено у четири града Босне и Херцеговине (Бања Лука, Тузла, Сарајево и Мостар) одржао четири регионална дебатна такмичења, која служе као квалификације тимова за државно дебатно такмичење. Већ дуги низ година је традиција да бањалучка Гимназија буде домаћин ове манифестације те је тако ове године у своје учионице, претворене у дебатне сале, угостила једанаест тимова из бањалучке регије. Ово су тимови, како из наше Гимназије и Католичког школског центра „Иван Мерц“, тако и из Теслића, Новог Града, Приједора и Дрвара. ДК „Горгије“ су оствариле право учешћа са три тима, те је првенствено морало бити одржано школско дебатно такмичење у коме су врло танке разлике одлучиле ко ће ићи даље. Уз нас, ту су биле три екипе из Теслића и двије екипе из КШЦ-а. 

Прво су одржане двије прелиминарне рунде са лајтмотивом вршњачког насиља, односно на тезе: „Жртве вршњачког насиља су чешће дјеца и млади који се разликују од већине вршњака“ и „Забрана касних излазака младима може допринијети смањењу насиља међу младима“. Четири тима са највећим бројем побједа и највећим оствареним бројем индивидуалних бодова била су изабрана за полуфинале.

У двије сале дебатовали су тимови:

1.      КЦ Теслић -  КШЦ БЛ „Иван Мерц“ тим 2 и

2.      СШЦ „Јован Дучић“ Теслић тим 2 – Гимназија БЛ тим 1.

Овдје су дебатанти имали прилику (неки и по први пут) да дебатују на {[лат]}ад хоц{[лат]} односно импромпту тезу, за коју су сазнали 45 минута прије почетка полуфиналне дебате. Без употребе телефона, књига и других извора, морали су припремити аргументацијске линије на тезу: „Ученичка употреба интернета и телефона у току наставе је оправдана“.

Два тима која су остварила побједе прошли су у финале, а то су били: КЦ Теслић – Гимназија БЛ тим 1.

Осим што су наше Горгије традиционални домаћини овог такмичења, они су такође и заслужено традиционални носиоци титуле регионалних дебатних првака. Ученице четвртих разреда наше школе, дугогодишњи дебатанти: Софиа Миљатовић, Александра Љепојевић и Јована Гвозденац побиједиле су тим Теслића и тиме загарантовано осигурале пролазак на државно дебатно такмичење. Осим екипног првог мјеста, Александра Љепојевић је освојила и прво мјесто на индивидуалном нивоу, као овогодишњи најбољи говорник.

Након много сјајних али и исцрпних дебата, још једна радна дебатна субота завршена је успјешно, са призвуком поезије и смијеха. Још једном смо се увјерили да наша регија итекако има шта да покаже, те са узбуђењем ишчекујемо сљедеће резултате вриједних дебатаната.

Међутим, прије државног такмичења, очекује нас наш Новогодишњи дебатни фестивал, који се већ неколико година одржава посљедње радне седмице у полугодишту у нашој школи. Посјетите нас и уживајте у аргументованој расправи!

 

Софиа Миљатовић ИБ2

По секцијама