Мађарски амбасадор у посјети Гимназији

0:0
Категорија: Гимназија
28. децембар 2018. године

У уторак, 18. децембра ове године, бањалучку Гимназију посјетио је мађарски амбасадор у БиХ, Крисзтиáн Пóса, са циљем да ученицима трећег и четвртог разреда ове школе представи погодности студирања у Мађарској, као и предочи предности и мане живота у неком од градова Мађарске.

Slika

У уторак, 18. децембра ове године, бањалучку Гимназију посјетио је мађарски амбасадор у БиХ, Krisztián Pósa, са циљем да ученицима трећег и четвртог разреда ове школе представи погодности студирања у Мађарској, као и предочи предности и мане живота у неком од градова Мађарске.

На самом почетку, амбасадор је искористио прилику да саопшти неколико лијепих ријечи о својој земљи, а затим су сви присутни могли да погледају краткометражни филм о Мађарској држави, њеној култури и народним обичајима. У филму су приказане све природне љепоте које ова земља посједује, као и открића за која су заслужни мађарски научници, од којих је чак 13 освојило Нобелову награду.

Он је истакао да је упознавање других култура и народа итекако важно у животу свих образованих људи, те да путовањима и студирањем у Мађарској, студенти БиХ обогаћују видике о знаменостима те земље.

Присутне је упознао са чињеницом да је, од 2013. године, за студенте БиХ у неким од мађарских градова - Будимпешти, Дебрецину и Печују, омогућена мјесечна стипендија, затим осигуран смјештај у студентском дому, као и све предности и погодности које он омогућује. На тај начин је, по оцјени и броју постављених питања присутних, умногоме успио да заинтересује ученике трећих и четвртих разреда за одлазак на студије у Мађарску.

Амбасадор је скренуо пажњу и на престижност мађарских факултета, чије дипломе су, по завршетку студија, признате и цијењене у цијелој Европској унији.

Он је указао и на јаку повезаност српског и мађарског народа, која се највише огледа у томе да данас, по националној структури  српском и у великом мађарском граду, Сент Андреји, постоји седам српских цркава, као што су Пожаревачка и Саборна. Не треба заборавити да тамо егзистира и Трг Вука Караџића, са кућом у којој је боравио, затим кућа писца Јакова Игњатовића, Крст Цара Лазара, Музеј Српске православне цркве, те Српска кафана.

Такође је искористио прилику да подсјети и на вишејезичност, која је неопходна у сналажењу младих у било којој страној престоници, али и за индивидуални напредак на образовном плану.

Након што је ученицима одржао предавање о студентском животу у овој земљи, смјештеној у самом центру Европе, амбасадор је истакао како сви заинтересовани ученици, у било којем тренутку могу да посјете амбасаду Мађарске у БиХ и информишу се о свим појединостима у вези са одласком на студије у Мађарску.

Јелена Лакета, III8

По секцијама