Светосавска академија 2019. године

2:1
Категорија: Гимназија
31. јануар 2019. године

Као и сваког 27. јануара, Савиндан је ове године пригодно обиљежен у духу светосавља и просвијећености и у нашој школи. Како је било прочитајте и погледајте у наставку!

Slika

У недјељу, 27. јануара 2019. године, у бањалучкој Гимназији традиционално је обиљежена школска слава, као и празник српске православне цркве, Савиндан, у част Светог Саве – принца, монаха, књижевника и првог архиепископа независне Српске православне цркве.

Почетак академије обиљежен је, као и сваке досадашње године, химном Светом Сави, у извођењу школског хора, под палицом професорице музичке културе, Милке Мандић. Након тога, присутнима се обратила директорица школе, Живка Кукрић, пожељевши свим гостима  добродошлицу и подсјетивши их на важну улогу Светог Саве у просвјећивању српског народа. Овом приликом су, поред директорице, професора и ученика школе, Светосавску академију својим присуством увеличали и предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, градоначелник Бања Луке, Игор Радојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, Наталија Тривић, директор Републичког-педагошког завода, Предраг Дамјановић, ректор Универзитета у Бањој Луци, Радослав Гајанин, као и декани и професори бањалучких факултета. Они су одржали говоре, у којима су нагласили да им је задовољство присуствовати квалитетно припремљеном и реализованом програму гимназијских професора и ученика, као и да се ове године, поред обиљежавања школске славе, обиљежава и 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Такође су искористили прилику да похвале најбоље гимназијалце, који су, својим успјехом у школи и ваннаставним активностима, наставили корачати путем Светог Саве, приказавши и себе и бањалучку Гимназију у најбољем свјетлу. У најзахтјевнијој вјештини говорништва, писању ђачке бесједе поводом Савиндана, ове године био је Милан Кецман, ученик четвртог разреда. Светосавску награду добила је ученица, Ивана Штековић, а наша школа је на поклон добила змијањски вез од талентоване Дијане Гаковић. У наставку Академије присутни су били у прилици да чују угодне звуке класичне музике на акустичним гитарама, етно духовну пјесму Ми смо деца неба, коју су извели сјајни Појци професорице Јасмине Глишић. Врхунац Академије била је представа чији је сценарио осмислио и написао Актив српског језика наше школе, а у  чијем центру су се нашле бриге које је бринуо Свети Сава у 13. вијеку, али које брине и савремени младић Растко у 21. вијеку. Талентовани гимназијалци су приближили вијекове и показали да је Свети Сава и ријечима и дјелима узор за сва времена, а да се вјера, слобода и љубав никада не могу побиједити, те да Савине радости и бриге – лично спасење, брига за породицу и брига за народ – треба да су и наше бриге и радости. На овај начин завршена је још једна Светосавска академија поводом школске славе, Светог Саве, те сада остаје нада да ће сваке наредне школске године у бањалучку Гимназију овим поводом долазити све више посјетилаца и да ће уживати у пажљиво осмишљеном културно-умјетничком садржају њених професора и ученика.

Јелена Лакета,   

Фотографи: Невена Зеленика  и Данило Кнежевић

По секцијама