Посјета клиници за психијатрију

2:1
Категорија: Гимназија
9. април 2019. године

У сриједу, 03.04.2019. године, ученици бањалучке Гимназије, који похађају програм Међународне матуре, ишли су у посјету клиници за психијатрију. Главни разлог посјете била је донација дјечијем одјелу на психијатрији.

Slika

Како сваке, тако и ове године ученици ИБ програма су крајем децембра у склопу ЦАС (креативност, активност и служба) седмице организовали Божићни вашар у циљу сакупљања средстава за оне којима је потребна помоћ. Иако се сваке године ученици одлуче за организацију Божићног вашара, сви заједно настоје да у томе напредују из године у годину. На вашару је, између осталог, битна декорација која се односи  на три кућице – штандове, на којима су ученици овог програма продавали одређене ситнице. С обзиром на то да су ученици ИБ програма веома талентовани сликари, један штанд нудио је могућност сликања портрета. За други штанд искористили су општепознату чињеницу да у већини домова постоје књиге које су још давно прочитане, али које данас скупљају прашину на полицама. На основу те чињенице, одлучили су да се на другом штанду продају старе књиге. Сви смо били поносни на наше ученике, али и професоре, јер су скоро све књиге биле распродате. Да би показали да свако од нас може и зна направити понеко јело, одлучили су да трећи штанд буде за продају сувих колачића, за које су касније сви тврдили да су врло укусни. Поред ових дивних штандова, ученици су настојали унијети и мало више забаве у Божићни вашар па су организовали и осмислили неколико игрица за ученике. У једној учионици сви који су били жељни и раположени за мало плесања могли су се такмичити једни против других у плесању. Са друге стране, нису заборавили ни на љубитеље филмова, али и заљубљенике видео игрица. У једној од учионица непрестано су пуштали филмове који су били везани за тему зиме или Божића, док су у другој била организована мала такмичења у видео игрицама. Исто тако организовали су и Лов на благо, у којем су наговјештаји били постављени по читавој згради Гимназије, и само они који ову установу добро познају могли су да побиједе.

Главни циљ Божићног вашара, поред забаве, јесте сакупљање новца за донацију. Сваке године, ученици ИБ програма заједно донесу одлуку коме ће донирати сакупљени новац са Вашара. Одлучено је да тај новац оде онима који често буду занемарени, а пријеко им је потребна помоћ. Ове године та средства су намијењена Одјељењу дјечије и адолесцентне психијатрије у Бањој Луци. Након добијене сагласности од управе ЈЗУ Универзитетског клиничког центра Републике Српске, купљена су два плазма телевизора. Неколико ученика програма Међународне матуре, заједно са директорицом Гимназије, Витом Малешевић, координаторицом овог програма, Дијаном Јујић, ЦАС координаторицом Татјаном Рачић и професорицом психологије Александром Арсенијевић Пухало, је однијело донацију, али и дружило се са најмлађима. Оно што смо тамо доживјели је немогуће преточити у ријечи, највише због тога што нас је дирнуло у саму срж нашег бића, али нам је истовремено дало и потврду да је наш труд био оправдан, и да Божићни вашар постаје традиција, чија је главна намјена помоћ онима који нису те среће да уживају у свакодневним ситницама, које већина нас узима здраво за готово.  

Ивана Штрбац ИБ2

По секцијама