Посјета Вишеграду

2:0
Категорија: Гимназија
19. април 2019. године

У периоду од 03. до 06. априла 2019. године, група ученика из бањалучке Гимназије посјетила је Вишеград заједно са још тридесет ученика из других дијелова Републике Српске.

Slika

Ове године се други пут по реду одржао конкурс издан од стране Министрства Републике Српске који се односио на неколико категорија умјетности: кратки филм, драмска умјетност, књижевност, фотографија, музика, те ликовне, примијењене умјетности и дизајн. Група ИБ ученика која похађа часове визуелне умјетности, као изборни (седми) предмет, одлучила је да се одазове на овај конкурс кратким видеом на задану тему „Шта (мени) значи култура?“. У видеу се говори (дословно и метафорички) о „откопавању“ помало заборављене културе и улози нових генерација у том подухвату. Снимање, режију, глуму и монтажу су успјешно одрадили ученици: Софиа Миљатовић, Вања Лукић, Никола Петровић и Хелена Рудић. Поред њих, тројица ученика ИИИ2 разреда: Матија Алексић, Игор Божанић и Часлав Митровић, написали су књижевни текст на исту тему. Они су на шаљив, а истовремено дубокоуман и озбиљан начин показали шта мисле о култури, те су за то били такође награђени.

Не знајући шта их очекује, ученици су послали радове и када су већ заборавили да треба да очекују резултате, обрадовала их је вијест о томе да су награђени путовањем у Вишеград. Тамо су боравили четири дана заједно са другарима из Бијељине, Билеће, Требиња,  Градишке, Прњавора, Дервенте и Брода. Овај пут је осмишљен тако што су професори и асистенти са Академије Умјетности из Бањалуке били водитељи радионица из различитих умјетничких категорија. Наши награђени ученици су учили у документарном филму са Марком Шипком, те о књижевности са списатељицом Тањом Ступар Трифуновић. Имали су фантастичну прилику да из прве руке чују и питају све што их занима о тој сфери умјетности, те је доста времена прошло у разговору и раду. Наша група на филмској радионици је заједно са награђеним ученицима из Билеће и Требиња на крају направила кратки видео „И река...“ који приказује кадрове Вишеграда из оног угла из којег се он њима допао, заједно са њиховим гласом у позадини који објашњава шта је то оно што их је фасцинирало при доласку.

Наравно, гимназијалци нису могли одољети да први дан не оду на познату Капију и читају прве странице књиге „На Дрини ћуприја“, како би добили потпуни доживљај онога што је наш Нобеловац писао. По дану су читали књигу и учествовали на радионицама у Андрићграду, док су навече (скоро као Ћоркан) плесали на Ћуприји. Био је ово један диван одмор и прилика за упознавање нових људи, те учење нових ствари из области умјетности. Оно што је најљепше јесте што се окупило толико младих људи вољних да сазнају и запиткују, те да се фокусирају искључиво на умјетнички аспект тренутка.

Све радионице биле су снимљене у сарадњи са РТРС-ом, те ће бити ускоро приказане у виду емисије. Наши гимназијалци су учествовали и у емисијама на Елта ТВ-у и АТВ-у, гдје су причали о својим утисцима из Вишеграда и значају културе код омладине.

Сви су одушевљени овим пројектом Министарства, те их зато охрабрујемо да са њим наставе и сљедеће године како би неке нове умјетничке душе могле доћи до изражаја и нових сазнања!

На овом линку можете погледати награђени кратки видео: хттпс://yоуту.бе/y4бЗYЈwсо4о .

Софиа Миљатовић

По секцијама