Пет првих програмера

20:4
Категорија: Програмерска секција
10. март 2012. године

На регионалном такмичењу из програмирања одржаног данас, 10. 3. 2012, пет ученика наше Гимназије подијелило је прво мјесто освојивши све бодове на добијеним задацима.

Slika

Данас, 10. 3. 2012, одржано је регионално такмичење из програмирања за средње школе.

Занимљиво, у бањалучкој регији, прво мјесто су подијелили ученици наше Гимназије. Пет ученика координисаних и припреманих од стране студента електротехничког факултета подијелили су прво мјесто ријешивши све такмичарске задатке потпуно тачно. Иако завидан, овај резултат је био очекиван, јер су ученици током школске године марљиво радили све задаће које им је координатор задавао, те су били редовни на секцији и долазили чак и за вријеме распуста.

Ови ученици су се током претходних пет мјесеци упознавали с неким од проблема који се данас сматрају најтежим (рјешавали су проблеме који спадају у класе NP-hard и NP-complete проблема). Поред тога, добили су прилику да стекну знања из разних других научних области, уско везаних уз информатику. На овај начин ученици су развијали способности логичког размишљања, те размишљања зависног од контекста проблема. Показали су завидан таленат и способност, па остварени резултати и нису толико изненађујући. Штавише, након припреме за далеко теже логичке проблеме, ови ученици су изјавили да су им задаци са регионалног такмичења били изузетно једноставни.

Ученици који су подијелили прво мјесто су:

  • Александар Келечевић
  • Андреј Иваниш
  • Недељко Милинковић
  • Растко Сукњаја
  • Владан Стојнић

Похвалан резултат је остварила и Николина Граховац, такође члан ове секције, ученица првог разреда, с трећим мјестом на овом такмичењу.

Посебну похвалу координатора секције има и Срђан Летина који се због неуспјешног покушаја оптимизације исправног и тачног изворног кода пласирао на пето мјесто. Наравно, јасно је да би и овај ученик дијелио с осталима прво мјесто, да није направио очигледну типографску грешку.

Слиједе припреме за даља такмичења, гдје би ученици требали да добију још прилика да демонстрирају своје способности и знање.

Аутор:

По секцијама