Бициклистичка трка Бањалука–Београд

4:1
Категорија: Литерарно-новинарска секција „Орфеј“
19. април 2012. године

Бициклистичка трка Бањалука–Београд једина је спортска манифестација која се одржава у више земаља Балкана, па је самим тим важна зато што је и интернационална. Ова трка се одвија без царинских формалности, што представља и симболично брисање граница и разлика између земаља обједињених духом спорта.

Slika

Поводом шесте бициклистичке трке Бањалука–Београд, у хотелу „Босна“ у Бањалуци, 19. априла одржана је прес-конференција за медије. Наравно, новинари „Орфеја“ су били на лицу мјеста и забиљежили овај значајан догађај.

Конференцију је започео предсједник Бањалучког спортског клуба (БСК), Тихомир Куваља, истичући важност овакве спортске манифестације.

„Бициклистичка трка Бањалука–Београд једина је спортска манифестација која се одржава у више земаља Балкана, па је самим тим важна зато што је и интернационална. Важно је напоменути да се бициклистичка трка одвија без царинских формалности, што је, у неку руку, и симболично брисање граница и разлика између земаља обједињених духом спорта. Такође, ова трка постаје и традиционална, јер је ове године шести пут да се одржава“, изјавио је Владимир Куваља, директор трке, и додао: „Бициклистичка трка Бањалука–Београд спада у најљепше и најбројније трке које се одржавају на овим просторима.

Ове године је пријављено око тридесет професионалних спортских бициклистичких тимова, и 167 индивидуалних бициклиста. Овим је оборен рекорд од прије неколико деценија, када се трка одржала у бившој Југославији. Тада је било пријављено око 145 бициклиста.  Бициклисти крећу 20. априла 2012, у подне, из Бањалуке преко Прњавора, Шамца и Дервенте, и прекидају трку дугачку 187 километара, у Брчком. Затим, 22. априла се полази из Бијељине, па се преко Авале стиже у Београд. Ова дионица се сматра једном од најзахтјевнијих и најдужих – у питању је 195 километара.

На конференцији је био присутан и млади перспективни спортиста, Стефан Петровски, национални шампион Бивше Југословенске Републике Македоније у бициклизму, који ове године учествује као члан бициклистичког тима Бањалучког спортског савеза. „Ове године, конкуренција на трци Бањалука–Београд је поприлично јака, али наш тим је спреман и надамо се добром пласману“, рекао је Петровски. Предсједник БСК-а, Тихомир Куваља, додао је да је овогодишњи тим савеза у којем су, поред Петровског, и бициклисти: Лазаревић, Новаковић, Петровић и Козомара, заиста обећавајући, те да очекују висок пласман.

Овом приликом, савјетник министра за културу, омладину и спорт, Горан Војводић, изјавио је: „Бициклистичка трка Бањалука–Београд је традиционална и међународна манифестација, која продубљује односе између Републике Србије и Републике Српске, и самим тим је врло значајна.“

Испред градоначелниковог Кабинета Града Бањалуке, говорио је Огњен Голић. Он је истакао да ова трка има посебно мјесто у календару рада самог Града Бањалуке и честитао организаторима на успјешно обављеном послу.

Биљана Милановић

По секцијама