Мој град – моја библиотека

5:0
Категорија: Литерарно-новинарска секција „Орфеј“
21. април 2012. године

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске „Петар Кочић“ је поводом Дана града Бање Луке 21. априла 2012, у периоду од 10 до 15 часова организовала манифестацију „Мој град – моја библиотека“. У склопу ове манифестације, грађанке и грађани Бањалуке су имали привилегију да се бесплатно учлане у библиотеку. Тога дана, између 10 и 11 часова, у библиотеци су славне личности гимназијалцима читали одломке из својих омиљених књига.

Slika

Ученици Гимназије, заједно са својим професорима, својим присуством су допринијели овој интересантној манифестацији. 

Јавне личности су читањем указали да су књиге и забавне и занимљиве и поучне. Маја Татић и Ведран Шкоро су се одлучили за одломке из „Знакова поред пута“ Иве Андрића, и то за цитате о читању и истини до које је, иначе, тешко доћи. Нада Тешановић и Љиљана Радовановић изабрале су одломке из „Баште сљезове боје“ и „Јежеве кућице“, враћајући нас у дјетињство, а времеплов је одабрао и писац Ранко Рисојевић. Књижевник је прочитао свој чланак из „Гласа Српске“ од 21. априла 1975, о прослави Дана Бање Луке.

Из Дјечјег позоришта Републике Српске дошле су пјесме посвећене граду. Директор позоришта Предраг Бјелошевић прочитао је управо „Оду граду“, и препоручио читање Тагориног „Градинара“, а глумац Љубиша Савановић „Пјесму посвећену граду“. Академик Рајко Кузмановић одабрао је одломак из „Омер-паше Латаса“ Иве Андрића, под називом „Одлазак“, а Снежана Рудић прочитала је одломак о дјеци из књиге „Пророк“ Халила Џубрана.

Књижевник Ранко Павловић се одлучио за пјесму „Опроштај од читаоца“ Фридриха Шилера, коју је превео Драго Тешић.  Композитор Младен Матовић је написао пјесму „Зашто треба читати“ специјално за Дан града, а режисер и глумац Никола Пејаковић је одабрао народну пјесму „Орање Краљевића Марка“. Он је на шаљив начин анализирао ову пјесму и истакао три закључка: може се зарадити пијући вино, мајка се мора слушати, али не баш у буквалном смислу, и на крају нам поручио да се чувамо Турака јањичара. 

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске је овим догађајем популарисала књиге и указала на значај књига и читања. На овој манифестацији је, такође, приказано дјело умјетника Владимира Клепића. Ријеч је о умјетничкој инсталацији библиотекарског пулта који се састоји из уништених и оштећених књига, предвиђених за рециклажу. На овај начин остварен је спој умјетности и еколошке освијешћености.

Манифестација је била веома интересантна, колико поучна толико и забавна, и надамо се да ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске организовати још оваквих лијепих дружења.

Биљана Милановић

По секцијама