Обилазак терена Јајце–Језеро–Шипово-Мањача

10:1
Категорија: Додатна настава географије
28. октобар 2012. године

Кажу да ни један други босанскохерцеговачки град на тако малом простору не садржи толико културног блага и архитектонских стилова. Један до другог налази се Римски храм из 3. вијека посвећен богу Митрасу и врло вриједан примјерак средњовјековне архитектуре стари звоник Цркве Св. Луке. Испод цркве се налазе катакомбе у којима су сахрањивани племићи и високи свештеници. Видјели смо тврђаву чија је изградња обиљежила настанак града.

Slika

Ученици првог, другог и трећег разреда Гимназије, 20. октобра 2012. године имали су прилику да обиђу терен бањалучке регије у склопу додатне наставе из географије заједно са професорицама Живком Кукрић, Јасминком Мрђен, Драгицом Шпирић.

У 7.00 часова, испред Гимназије, дочекао нас је аутобус.

Прва дестинација која је била предвиђена за посјету је Јајце. Упркос великој хладноћи и магли која нас је задесила рано ујутру, наши ученици су уживали у природним љепотама као што је водопад, гдје се ријека Плива величанствено обрушава у ријеку Врбас са висине од 27 м. Плива је најважнији природни ресурс овог региона јер је извор воде, како за људе, тако и за богату фауну. Она је природна веза између Јајца, Језера и Шипова.

Послије тога смо посјетили овај стари град. Кажу да ни један други босанскохерцеговачки град на тако малом простору не садржи толико културног блага и архитектонских стилова. Један до другог налази се Римски храм из 3. вијека посвећен богу Митрасу и врло вриједан примјерак средњовјековне архитектуре стари звоник Цркве Св. Луке. Испод цркве се налазе катакомбе у којима су сахрањивани племићи и високи свештеници. Видјели смо тврђаву чија је изградња обиљежила настанак града. На јужном дијелу Јајца посјетили смо и музеј АВНОЈ-а гдје се 29. и 30. новембра 1943. године одржало Дуго засједање АВНОЈ-а,  на ком су постављени темељи социјалистичке Југославије.

Касније, на свега неколико километара од Јајца, видјели смо и пливска језера и воденице на ријеци Пливи гдје нам је доживљај сигурно побољшало вријеме које је било све љепше и љепше како је дан одмицао. Тако да су се створили скоро идеални временски услови за даљи обилазак.

Затим, упутили смо се у Шипово. Јањски отоци који се налазе четири километра од извора ријеке Јањ представљају најпознатије и најатрактивније излетиште у Шипову које краси бујно зеленило, потоци и мали водопади. Ово мјесто је право чудо природе крашког свијета које подсјећа на низ ренесансних паркова, са бујним зеленилом, каскадама, потоцима и малим водопадима.

На путу до извора ријеке Пливе уживали смо у крајолику. У западном дијелу општине Шипово, 8,5 км од центра града, на надморској висини од 481 м, извиру три врела која чине ријеку Пливу. У овом прелијепом подручју рибар ће наћи бистре воде, богате племенитом рибом, а ловац планинска ловишта пуна дивљчи.

Када смо стигли, одморили смо се на клупама које су биле постављене тик уз ријеку. Ту смо се и највише задржали. Ученици са својим извиђачким духом упутили су се у даље истраживање и обишли трећи извор ријеке Пливе и том приликом смо се сусрели са још предивних мјеста.

Након више од два сата, упутили смо се на Зеленковац гдје смо обишли ликовну колонију. Већ доста исцрпљени, али свакако и задивљени свиме што смо имали прилику видјети, кренули смо за Бању Луку преко Мањаче.

Испред Гимназије смо стигли у 18.00 сати. Задовољни, кренули смо својим кућама пуни утисака и доброг расположења. Надамо се да ће додатна настава  наставити са радом као што је овај излет и да ћемо посјетити још доста занимљивих мјеста.

Лана Малић III1

По секцијама