Снагом аргумента, а не аргументом снаге

2:1
Категорија: Дебатни клуб „Горгије“ Гимназија Бања Лука
12. децембар 2013. године

Само једна зрела и функционална организација може на себе да преузме организацију једног овако великог и важног догађаја који се у нашој земљи, нажалост, не дешава често. Уз несебичну подршку управе школе, али и колега, чланови Дебатног клуба "Горгије" Гимназије Бања Лука су у петак, 6. децембра 2013. године, дочекали колеге дебатанте из цијеле БиХ. Предвођенои ЦКД-ом, млади људи су зајендо са својим професорима и тренерима у периоду од 6. до 8. децембра у Бањој Луци на различите начин будили свијест о проблему вршњачког насиља и малољетничке деликвенције у БиХ.

Slika

По повратку са такмичења из Београда на којем је капитен нашег Клуба овјенчан првом наградом, нисмо имали заслуженог одмора. Већ започете припреме за Дебатни семинар/тренинг и такмичење у бесједништву настављене су пуном паром.

Као један од најбројнијих и најактивнијих клубова у БиХ, Дебатни клуб „Горгије“ Гимназије Бања Лука је, поред учешћа, на себе преузео и улогу домаћина. Иако се чини лијепом и занимљивом, ова улога је и веома напорна и подразумијева много тога. Предтсваници Горгија на такмичењу у бесједништву били су Срђан Барашин, Огњен Шево, Александар Милошевић и Ђорђе Рајић, који ус овај пласман обезбиједили на Регионалном такмичењу као четири најбоља говорника наше регије. Поред њих, Милица Малешевић и Стефан Личина су својим активностима на Дебатологији, првом интернет дебатном порталу, обезбиједили признања и учешће на семинару. Наравно, цјелокупан Клуб био је дио припрема и реализације овог великог догађаја који се по први пут након много година одиграо у Бањој Луци.

Више од педесет младих људи из цијеле Босне и Херцеговине је заједно са својим професорима три дана на различите начине покушавало да освијести јавност да се треба борити против вршњачког насиља и малољетничког преступништва, али СНАГОМ АРГУМЕНТА, А НЕ АРГУМЕНТОМ СНАГЕ.

Наравно, ништа од овога не би било могуће без Центра за културу дијалога, кровне организације дебатног програма у БиХ, који је осмислио безброј занимљивих, али и напорних радионица и вјежби. Оно што је овога пута било другачије јесте што смо против насиља говорили не само ријечима и дебатовањем, већ и кроз различите умјетности: музиком, плесом, пјесмом, сликарством.

Поред семинара и радионица, одржано је и такмичење у бесједништву у којем је учествовало 20 дебтаната, најбољих говорника у својим регијама. Финале овог такмичења одржано је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске уз несебичну помоћ директора, госпође Љиљане Зечић Петровић. У финалу су се такмичиле три дјевојке, Канита Крџалић, Амра Махмутовић и Ана Чаваркапа. Трочлани судачки тим једногласно је одлучио да побједу додијели Ани Чаваркапа, а награду је уручила госпођа Данијела Станишић, представник Министарства просвјете и културе Републике Српске.

На самом крају ове тродневне активности директор ЦКД-а, госпођа Сања Влаисављевић, изразила је велику захвалност Гимназији Бања Лука и Дебатном клубу „Горгије“ на великом труду и раду и сјајно организованим активностима.

Производи овог догађаја су многобројни: пјесма против вршњачког насиља, плесна тачка, музика, десет умјетнички веома зрелих плаката, двије стотине сјајних говора на теме везане за борбу против вршњачког насиља и малољетничког преступништва. Ипак, оно што је највећи резултат јесте педесетак младих људи из цијеле БиХ који су се дружили, радили, мислили, смијали заједно и показали да они то и знају и могу.

Срдачан поздрав свима до неког новог дружења у Крајишкој љепотици,

мр Бранка Кукић,

тренер ДК „Горгије“ Гимназије Бања Лука

По секцијама