Академија боља од себе

19:3
Категорија: Гимназија Бања Лука
30. јануар 2014. године

У Гимназији Бања Лука је одржана свечана Светосавска академија, која је ове године поставила сљедеће питање: да ли је напредак могућ ако не почнемо од поправљања властитих ограничења?

Slika

Након химне највећем српском просветитељу, ученик Срђан Барашин одржао је својеврсну уводну ријеч – бесједу којом је побиједио на школском такмичењу у бесједништву у децембру, под називом „Светосавље ме учи како да будем бољи од себе“. Срђан нас је позвао да будемо отворени према промјенама и одлукама; да будемо одважни на путу ка успјеху на којем је потребно не само жртвовати своје слободно, често протраћено вријеме, него упознати и уложити и цијелог себе у властити развој. Охрабрио нас је да, као и Свети Сава, куцнемо на капију манастира гдје живе наше идеје, и та капија неће остати затворена.

Програм је настављен поздравном ријечју директора школе, Зорана Пејашиновића. Он је пожелио добродошлицу свим гостима, којих је ове године било у изузетно великом броју и који су нам дошли из разноврсних државних и градских институција. Овом приликом наша школа је имала посебну част да угости и генералног конзула Републике Србије, његову екселенцију Владимира Николића.

Присутни су имали прилику да чују и дијалог најбољих прича о томе шта значи бити гимназијалац. Наиме, чланови удружења Гаудеамус, професорица Љиљана Станар и професор доктор Александар Лазаревић, уручили су награде побједницима литерарног конкурса под називом „Једном гимназијалац – увијек гимназијалац“: Драгојана Ристић и Лука Тривуновић, ученици трећег разреда наше школе, добили су по петсто долара за трошкове матурске екскурзије. Ове вриједне награде омогућио је бивши ученик наше школе, доктор Арсен Панковић који живи у Америци. Драгојана и Лука читали су одломке из својих радова и тако нам показали да бити гимназијалац значи свакодневно превазилазити себе, тежити вишем и не мирити се са препрекама и ограничавајућим навикама.

Академија је настављена у дијалошкој форми и у тону борбе супротстављених идеја – на сцену су изашле двије велике групе ученика, такозвани црни и бијели хорпуси, предвођени Срђаном Барашином и Милицом Малешевић. У овом ефектном сценском наступу приказан је разговор – или рат – двије стране личности унутар једне младе особе: једне која се радује будућности и једне која због исувише горке садашњости не види ни будућност ни наду.

Прича о Растку Немањићу укрстила се и са причом о Малом Принцу, јер их обојицу одликује радознали, отворен, дјечији поглед на живот, и јер су обојица прихватили небески позив путем пјесме звијезда. Кроз нову борбу ријечи, овај пут Марка Ромића и Срђана Барашина, дотакли смо се и питања о материјалистичком погледу на свијет. Поново смо се утврдили у сазнању да читањем и непрестаним учењем стичемо и одржавамо своју снагу, растемо и цвјетамо.

Када завршимо са унутрашњим развојем, онда почињемо да развијамо друге око себе, да градимо. Како то изгледа показао нам је Лука Радош, ученик другог разреда. Он је у необичном перформасу оловком сликао и циглом градио пред нашим очима.

Стиче сеутисак да би се, уз мало дораде, антички хорпуси, као симбол борбе добра и зла у сваком човјеку, и перформанс, могли играти на позоришним даскама широм земље.

Свети Сава је читао, и градио, и није посустајао развијајући и себе и друге. И ученици наше школе неуморно граде. Ове године посебно су се истакли „градитељи“ Немања Штркић и Марко Малиновић, ученици четвртог разреда, који су направили апликацију „Виртуелна Гимназија Бања Лука“ и свечано је пустили у рад на Академији, а затим и чланови Мултимедијалне секције и Филозофске секције, којима је за њихов пројекат „Питам се“ уручена и награда од стране директора рачунарске фирме „East Code”, господина Мирослава Матића.

Балски плес ученика Плесне секције затворио је овогодишњу Светосавску академију, на којој смо се опет испунили поносом, како због нашег наслијеђа и традиције, тако и због будућности коју ће обиљежити нове генерације – оне које је светосавље научило како да буду бољи од себе, сваког дана помало и за корак више; оне које ће од својих снова саздати бољу и љепшу јаву.

Лара Симовић IVИБ

По секцијама