СТЕФАН ЦВИЈИЋ - ФИНАЛИСТА 21. ПОЕТСКОГ КОНКУРСА „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

7:1
Категорија: Филозофска секција „Тачка“
25. октобар 2014. године

Slika
   Мало се касни са честитањем и представљањем великог успјеха Стефана Цвијића финалисте 21. Поетског конкурса '' Десанка Максимовић'', али њему и није потребан Каирос. Његова мисао се увукла у стих и протицање времена јој није одољело. Застало је да послуша стихове младог поете.

Збирку пјесама "Феникс" послао је на овогодишњи 21. Поетски конкурс ''Десанка Максимовић'', коју је организовала Српска књижевна задруга и Ваљевска гимназија. На конкурс је стигло 57 збирки пјесама из 44 средње школе и гимназије из 27 градова Србије, Црне Горе и Републике Српске, потписаних, шифрама. Чланови жирија- Драган Лакићевић, пјесник и предсједник жирија, Петар Пајић, пјесник и Вера Ваш, професор српског језика и књижевности у Валјевској гимназији, на својој последњој сједници, 30.04. 2014. године, донијели су одлуку да на финално вече 21. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ позову и Стефана Цвијића, ученика четвртог разреда бањалучке Гимназије.

Финално вече планирано је 15. маја у Ваљеву, гдје би се уприличило читање пјесама и проглашење награда. Стефан Цвијић, због поплава које су задесиле ове просторе, није присуствовао ’’Мајским разговорима са Десанком Максимовић’’, али је нама изузетна част што је његово учешће било предвиђено на традиционалној манифестацији у Бранковини.

Његове пјесме као крупнија пјешчана зрнца омела су вријеме, и створиле су угодан међу-простор за све уживаоце његоване ријечи, а са њима је Стефан угледао и афирмисао своје умијеће, бањалучку Гимназију, Републику Српску. Драго нам је да смо могли пратити његово стваралаштво и Филозофска секција ’’Тачка’’ је поносна на признање и мјесто које је Стефану одређено међу младим пјесницима.

И интелектуално поштење налаже да се секција захвали проф. Дуњи Илић која је своју енергију, стваралачку интуицију, свој ’елан витал’ подијелила са младим филозофима- поетама и поетама-филозофима.

                                                                                                                                                                                                                                                ментор Горана Ђудуровић Праштало

Пјесничка збирка " Феникс" Стефана Цвијића доступна је у ученичким активностима Пјевање и мишљење хттп://www.еновине.нет/секције/Филозофска/10/Тацка.хтм
По секцијама