Промоција књиге "Тринаести степеник" Јованке Стојчиновић Николић

1:0
Категорија: Књижевни подневак
18. децембар 2014. године

У просторијама читаонице Гимназије Бања Лука одржана је промоција књиге „Тринаести степеник“ познате пјесникиње у Републици Српској Јованке Стојчиновић Николић, родом из Добоја. Објављивање њене петнаесте књиге уједно представља и мали јубилеј.

Slika

Промоцији су присуствовали, поред многобројних гимназијалаца, Гимназије Зоран Пејашиновић,професор Живко Малешевић и млади професор Никола Париповић. Професор Малешевић напомиње да је циљ овакавих окупљања да се ученици упознају са пјесником и схвате да су и пјесници нормални људи са уобичајеним животом и проблемима.
Професор Париповић посебну пажњу посвећује пјесми „Сликар“ и објашњава да пјесникиња има другачији приступ поезији од оног којим смо „запљуснути“ сваког дана.

"ТРИНАЕСТИ СТЕПЕНИК"
Оно што је карактеристично за ову збирку пјесама је да први стих сваке пјесме гласи: „Он ме води у живот“. Пјесникиња нас је почастила и читањем неколико својих пјесама.

УПОЗНАВАЊЕ СА ПЈЕСНИКИЊОМ
Ученице Гимназије као добродошлицу прочитале су неколико пјесама Јованке Стојичиновић Николић. Пјесникиња објашњава да је поезија коју пише намијењена свима па и онима којима она није основни предмет интересовања. Инспирацију, како каже, проналази у ситницама које свакодневно примјећује и објашњава да је сва инспирација која нам је потребна око нас, а да бисмо ми само требало да је пронађемо. Схватила је да је „дружење“ са поезијом нешто што човјека одваја од стварног свијета.

САВЈЕТИ ЗА МЛАЂЕ НАРАШТАЈЕ
Младима који посједују пјесничке афинитете пјесникиња поручује да што више читају како би обогатили свој ријечник, поготово домаће класике. Осим тога, неопходно је да пронађу слушаоца који ће им увијек искрено рећи шта мисли о ономе што су написали. И, наравно, да прихвате савјете и критике професора српског језика.

Свима који нису препоручујемо да прочитају збирку „Тринаести степеник“ и захваљујемо се на посјети госпођи Јованки Стојчиновић Николић и прелијепом дружењу. Надамо се поновној посјети ове изванредне пјесникиње!

А чланак ћемо завршити ,као и она окупљање, ријечима Иве Андрића : „Градите мостове који ће спајати два радосна дана!“

По секцијама