Регионално дебатно такмичење: Горгије освојиле и прво и друго мјесто

1:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
6. децембар 2016. године

Децембар је мјесец када се већ традиционално одржавају регионална дебатна такмичења. Већ традиционално, по трћи пут за редом, Гимназија Бања Лука била је домаћин овог великог такмичења. И, по трћи пут за редом, нисмо били само домаћини. Били смо и јесмо - побједници!

Slika
У суботу, 3. децембра, у Гимназији Бања Лука одржало се Регионално дебатно такмичење у организацији кровне дебатне организације у БиХ, Центра за културу дијалога и Гимназије Бања Лука. Овога пута на такмичењу је учествовало 15 екипа из Бањалуке, Приједора, Новог Града, Српца, Градишке, Тешња, Дрвара, Грачанице, Вакуфа, Челића, Брчког. Супервизор такмичења била је госпођа Сања Влаисављевић, директор Центра за културу дијалога, а судије су били тренери тимова из наведених градова.
Нашу школу су и ове године представљала два тима, Горгије 1 (Јовица Јовић, Дејана Беговић и Бојан Белензада) и Горгије 2 (Лана Самарџија, Анђела Арар и Лука Дивљак). Након три квалификационе рунде наше двије екипе нашле су се у финалној дебати једна против друге. Финална дебата одржана је у холу Гимназије, а присуствовали су јој сви учесници и многи гимназијалци који су дошли да подрже своје колеге. Модертор финалне дебате био је Марко Ромић, наш бивши члан и још увијек актуелни државни дебатни првак. Треће мјесто на овом такмичењу заузела је екипа МСШ "Челић" из Челића, док је најбољим говорником проглашена Ајла Курбашић из Тешња. 
Дебата је завршена побједом екипе Горгије 1 те сигурним одласком обје екипе на државно такмичење које ће се одржати у априлу. Осим учешћа на државном такмичењу, чланови обје екипе учествоваће на централној манифестацији у Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву коју Министарство за људска права и избјеглице организује поводом обиљежавања Дана људских права и слободе говора. 

Осим такмичења, у суботу је у читаоници наше школе снимљена дебата на тезу "Ригорозне казне су најбољи начин за спрјечавање злоупотребе дрога и алкохола" коју су припремили други чланови Горгија: Александар Матић, Александар Бакмаз, Софиа Миљатовић, Сара Латиновић, Сара Петковић и Владимир Ишаретовић. Судећи према ријечима главне и одговорне, Сање Влаисављевић, била је ово сјајна дебате, а сви ћемо убрзо имати прилике да је видимо јер ће бити објављена на интернету као показна дебата.

На крају никако не смијемо заборавити да похвалимо бројне волонтере који су истовремено и чланови Дебатног клуба "Горгије" а који су се на овом такмичењу побринули да све буде у најбољем реду како у салама за вријеме дебата, тако и у паузама. 
Поједини професори наше школе присуствовали су овом такмичењу и дружили се са дебатантима и видјели неке од својих ученика у сасвим другим и другачијим улогама. Надамо се да су сви уживали!

ДК "Горгије"
По секцијама