Гимназијалац у свемиру

8:0
Категорија: И они су завршили Гимназију
23. јануар 2012. године

Љета 2011. године свијет је обишла вијест да је први Србин обрео у свемиру! И то из Републике Српске! И још из Бање Луке!!! А, поврх свега, свега тога – НАШ ГИМНАЗИЈАЛАЦ!!! Управо тако. Његово име је Саша Савићевић. Рођен је 1972. године у Подгорици. Нашу Гимназију је завршио 1990. године, а одјељенски старјешина била му је Љиљана Маричић, пофесорица хемије.

Slika

Испуњење дјечачког сна

Саша је, иначе је спортски пилот, падобранац, продуцент и – велики русофил. Контакти са Русима довели су га до познанства са њиховим пилотима и до шансе да буде срећник коме ће се пружити могућност да ''пробије'' земљину ''опну'', да достигне чак 23 километра висине и да се тако упише у историју као први припадник ''небоског народа'' који је отишао чак корак даље – у свемир. Саша је у свемир летио на модификованој летјелици МИГ 29, а у небо се винуо из руске војне базе Соком код Нижњег Новгорода. Иако је годинама пилотирао у Републици Срспкој, Саша за лет у свемир каже: ''Ово је испуњење мог дечачког сна". Подсјетимо, летови у стратосферу су данас веома популарни код богатих, нарочито на Западу, али и код Руса. Међутим, на такав лет чека се понекад и годинама а ужитак се плаћа поприличном ''хрпом'' долара.

Поклон лет

Саши је лет, иначе, поклонила руска војска због посебних заслуга у ширењу руске културе. О том јединственом путешествију Саша каже: ''Посебно сам срећан сто су ми Руси дозволили да носим српски грб, као и иконе Светог Саве и Светог Ђорђа''. Саша је недавно долазио у Гимназију и обећао ускоро поново доћи на дружење са професорима и ђацима. До тада будите стриљиви.

По секцијама