Активни Актив српског језика и књижевности

2:2
Категорија: Активности актива
24. децембар 2011. године

Актив српског језика и књижевности у нашој школи је крајем првог полугодишта реализовао више занимљивих и корисних акција.

Slika

Поводом 50 година од додјеле Нобелове награде писцу Иви Андрићу, Актив је у нашој школи организовао бројне активности. Двадесет и шести октобар, дан када је Андрић званично проглашен нобеловцем, протекао је у знаку сјећања на овог писца. Професорка српског језика, Сандријела Касагић, организовала је перформанс за вријеме великог одмора гдје су Иво Андрић (да, добро сте прочитали) и његова асистенткиња из корпе мудрости поклањали такозване мислице, специјално упаковане свитке са цитатима овог великог писца и мислиоца, уз препоруку да је поклоне драгој особи и тако започну ланац среће и мудрости у нашем граду.

Затим, у читаоници наше школе, 22. децембра, Актив је одржао и округли сто на нивоу средњих школа у Бањој Луци. Ради се о разговору о овом писцу и његовом стваралаштву. То је уједно била и прилика за промоцију најновијег романа „Пиши тише Андрићево име”, књижевника Миленка Стојичића. Овом догађају присуствовали су професори српског језика и књижевности наше и других школа у Бањој Луци.

У организацији Актива српског језика и књижевности, 24. децембра 2011. у читаоници Гимназије одржано је такмичење у бесједништву на тему „Свети Сава”. Учествовало је седамнаест ученика од првог до четвртог разреда. Жири су чинили професори српског језика и књижевности из наше школе: Живко Малешевић, Милош Бојиновић, Славица Малић, Радосава Зорић, и Милица Караџа, гошћа са Правног факултета.

Прво мјесто са 20 бодова освојила је Тамара Дакић, ученица четвртог разреда. Тамара је добила као награду пут у Трст и њена бесједа ће отворити Светосавску академију у нашој школи. Друго мјесто са 18 бодова освојио је Милош Петковић, ученик трећег разреда. Милош је добио пут у Београд. Треће мјесто са 16 бодова освојио је Живко Праштало, ученик првог разреда. Живко је добио књигу о бесједништву. Четврто и пето мјесто су заузеле Милица Ристић и Милица Батар, ученице трећег разреда.

Навешћемо имена и осталих бесједника: Стефан Симоновић (II1), Јелена Сукара (III7), Јована Јањић (II9), Тајана Дедић Старовић (III10), Јована Јаковљевић (III10), Зорана Стојичић (III11), Горан Кукобат (III11), Мирјана Јукић (IV1), Наташа Стојановић (IV2), Петра Пајкановић (IV3), Татјана Брестовац (IV9), Александра Шкрбић (II11).

По секцијама