ПЕТАР КОЧИЋ НА ШКОЛСКОЈ ПОЗОРНИЦИ

2:0
Категорија: Гимназија
19. јануар 2017. године

Много пута до сада се показало да ниједан битан догађај и пројекат у Бањалуци, али и шире не може проћи без запаженог учешћа наших гимназијалаца. Крајем прошле године је Српско просвјетно и културно друштво ,,Просвјета`` имало занимљив и користан пројекат ,,Петар Кочић на школској позорници``, који је надахнуо ученике трећих разреда бањалучке Гимназије предвођених wиховом професорицом Славицом Малић.

Slika

На конкурс Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” су се могле пријавити све основне и средње школе. Ученици и њихови професори су имали прилику да искажу свој таленат и креативност драмском адаптацијом неког од Кочићевих дјела. С обзиром на то да се 2016. године обиљежавала стогодишњица  Кочићеве смрти, пројекат су подржале многе основне и средње школе.

Талентовани гимназијски глумци су пред стручним жиријем извели познату Кочићеву драму “ Јазавац пред судом”. Јака порука овог дјела као и глума учесника никога није могла оставити равнодушним. У категорији основних школа побиједила је ОШ Свети Сава” из Бањалуке, а у категорији средњих школа ЈУ “Медицинска школа” такође из Бањалуке. Међутим, жири је посебну награду додијелио Страхињи Каракашу, ученику трећег разреда Гимназије, за маестрално извођење лика Давида Штрбца.

Иако се Кочићева драма на први поглед чини једноставном за извођење, глумци се са тиме не би сложили. Како сами кажу, требало им је одређено вријеме да науче текст  и уђу у поприлично комплексне ликове. На челу са професорицом српског језика и књижевности Славицом Малић, представу су увјежбали до савршенства. На самом крају су увели нови моменат у којем су учесници глумили најбитније личности из Кочићевог времена и оне који су о њему говорили, као што су његова жена Милка, Јован Скерлић и Исидора Секулић.

Глумци су своје мишљење и утиске подијелили са нама у наставку чланка:

Страхиња Каракаш ( Давид Штрбац ): “Када је професорица Славица на часу српског језика питала да ли неко жели да учествује у представи, пријавио сам се са још неколико пријатеља из разреда. У том тренутку нисмо много размишљали које нам све обавезе доноси учешће у представи с обзиром да већина нас није имала неког већег искуства на позоришној сцени. Међутим, како је вријеме пролазило, схватили смо да је ово један веома озбиљан задатак и свако од нас се потрудио да на најбољи начин изнесе своју улогу. С обзиром на то да сам ја добио улогу главног јунака, посао није био једноставан, нарочито због карактеристичног Кочићевог језика у дјелу. Задовољан сам својом глумом, а можда  за то дијелом треба да захвалим и свом поријеклу. У сваком случају, драго ми је да се труд исплатио и да су га уочили и чланови жирија!

 

Лидија Тодоровић, ученица III7, нам је признала да је посебно срећна због улоге јер јој се испунио сан из дјетињства.

Лидија Тодоровић :  ,,Од малена сам жељела да глумим, али до сада ми се никако није указала нека права прилика. Због тога сам срећна што сам добила ову улогу и свиђа ми се како је на крају све завршило, јер је улога сама од себе била занимљива.’’

Поред Страхиње и Лидије, питали смо и Кристијана Митровића, Бојану Сокчевић и Луку Петковића како су они доживјели читав овај пројекат и како им се свидјела њихова улога.

Кристијан Митровић: ,,Моја улога аустроугарског писара српског поријекла је била веома занимљива, али највише ми се свидјела сама универзалност овог Кочићевог дјела, јер ми и данас можемо увидјети како страна власт утиче на нашу политику и правосудни систем. Поред тога драго ми је да сам био дио овог и што сам се окушао у глумачким водама. Било је забавно!’’

 Бојана Сокчевић: “ Глумити Кочићеву жену Милку је, прије свега, велика част за мене. Сви знамо колико је његов живот био буран, међутим, многи заборављају Милку као једну од најбитнијих особа у његовом животу. Мислим да је она била његов највећи ослонац и подршка, била је поред њега када су га славили, али и када су га протјеривали и слали у затвор. Она је заиста била веома јака жена и личност која је давала Кочићу снагу да настави даље.”

Лука Петковић: “Ово је заиста било једно дивно искуство и драго ми је што сам дио овог пројекта. Велика је част глумити Јована Скерлића, једног од највећих српских критичара. Његови ставови и знање су заиста фасцинантни. Много тога сам научио и поносан сам на читаву екипу!”

 Ништа мање битан дио глумачке екипе чинили су и Никола Гајић (судија), Милена Париповић, Анђела Савић (Исидора Секулић) и Душан Вученовић.

Честитамо свима на одличној представи!

Моника Милановић III11

Селма Ибрекић III11

По секцијама