Ревија дебате у организацији наших Горгија

2:0
Категорија: Дебатни клуб „Горгије“ Гимназија Бања Лука
20. март 2017. године

У периоду од 13. до 17. марта 2017. године у нашој школи одржана је Ревија дебате поводом обиљежавања 20 година дебате у БиХ и 5 година постојања Дебатног клуба "Горгије" Гимназије Бања Лука.

Slika
У самом почетку Ревија дебате је замишљена као тродневна манифестација у којој ће у највећој мјери учествовати тимови Горгија, а која ће завршити заједничикм регионалним даном дебате. Тако је и било.
У уторак и четвртак одржане су међусобне дебате наших почетника, ученика 1. и 2. разреда, на којима су од 3 најбоља говорника формирани тимови, представници нашег Клуба на регионалном дану. Чланови Горгија 1 били су ученици 1. разреда: Софија Грубач, Јелена Поповић и Џеннета Хајдарпашић, док су чланови Горгија 2 били ученици 2. разреда: Маја Савковић, Лука Гајић и Анђела Диљевић.

У петак, 17. марта, одржан је централни догађај на којем су учествовали дебатанти из Новог Града, Дрвара, Градишке и КШЦ Бања Лука, али и наше будуће колеге из Теслића. На самом почетку одржана је ревијална дебата у којој су сви присутни могли видјети како изгледа свјетски дебатни формат, а представили су га нешто искуснији чланови Горгија: Сара Латиновић, Владимир Ишаретовић, Алрксандар Бакмаз, Марко Јакшић, Александра Љепојевић и Растко Зељковић. Након тога у слиједиле су 4 дебате: Нови Град - КШЦ Бања Лука, Градишка - Горгије 1, Дрвар - Горгије 2, КШЦ Бања Лука - Горгије 3. Тим Горгије 3 чиниле су Софија Мијовић, Ивана Перић и Симона Туркић. Дебатовало се у 2 формата, КП и КПП, и на двије тезе: Деабта је основно средство савремене демократије, Дебата треба постати саставни дио наставног процеса. Иако дебате нису биле такмичарског карактера, судили су професори који су уједно и дебатни тренери, као и искусни дебатанти Горгија.
На крају дана, након 6 сати непрестаног и напорног дана, срећни и задовољни урађеним испратили смо наше госте с надом у неко ново дружење.

Морамо истаћи да су се протекле седмице нашим медијским простором шетале и наше Горгије, Јелена, Софија и Александар, причајући једну другачију и љепшу причу од оне коју свакодневно слушамо. Хвала им на томе.

Спремајући се за рад на симулацији БиХ парламанета и државно дебатно такмичење, Горгије вас срдачно поздрављају!

По секцијама