Сребрне и златне Горгије

3:1
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
5. април 2017. године

Државно дебатно такмичење одржано је у периоду од 31.3. до 2. 4. 2017. године у Сарајеву. Дебатни клуб "Горгије" представљале су двије екипе: Горгије 1 (Дејана Беговић, Јовица Јовић и Бојан Белензада) и Горгије 2 (Лана Самарџија, Анђела Арар и Лука Дивљак).

Slika
У Сарајеву је прошлог викенда много тога било у знаку дебате. Центар за клутуру дијалога, кровна дебатна организација у БиХ, обиљежила је 20 година постојања. Свечана академија овим поводом одржана је у Унитик центру, а присуствовали су јој многобројни дебатанти, тренер бивши и садашњи, велики број директора школа, али и сви они који годинама пружају подршку дебати. Програм академије заједно са колегом из сарајевске Медресе водио је наш Марко Ромић за кога не можемо рећи да је бивши дебатант, јер он то није. Осим Марка, у програму свечане академије учествовале су Анђела Диљевић и Ивана Штековић пјевајући соло пјесму "Удаде се Живка Сиринићка", а заједно са хором Карађоз-бегове медресе из Мостара и Збором КШЦ Сарајево пјесму "Мостове". Исто тако наш дебатант, али и сјајан умјетник, Анђела Арар, плесала је на пјесму "Молитва" Марије Шерифовић.

Поводом обиљежавања ове велике годишњице проглашен је најбољи дебатни клуб. Погађате, то смо ми, Дебатни клуб "Горгије"  Гимназије Бања Лука!

Државно дебатно такмичење почело је 1. 4. када смо уз много шала и смицалица имали 4 квалификационе дебате. Обје екипе нашег Клуба пласирале су се у четвртфинале, али су у четвртфиналу спарене тако да иду једна против друге. Екипа Горгија 2 је завршила своје такмичење на 7. позицији од 22 екипе укупно, што је и више него одлично.

Екипа Горгије 1 у полуфиналу је побиједила екипу домаћина, одувијек свог највећег противника. Финалну дебату преузеле су екипе из Бање Луке, Горгије 1 дебатовале су против млађих колега из КШЦ Бања Лука на тезу: Слободу изражавања у медијима треба ограничити. 

Екипа Горгије 1 завршила је такмичење освојивши 2. мјесто екипно, док су у појединачној категорији освојили неприкосновено 1. и 2. мјесто - Јовица Јовић 1. а Бојан Белензада 2. мјесто, као што је било и у претходних неколико година.

Никако не смијемо заборавити ни наше мале дебатантице, Анђелу и Ивану, које су овога пута учествовале у креативном дијелу програма својим пјесмама, глумом, плесом.

Како су на овом такмичењу наш Клуб представљали матуранти, већином људи који су од 1. разреда у дебати, морамо им изразити велику захвалност и честитке на свим успјесима који су нас, уз остале, поставили на прво мјесто међу дебатним клубовима у БиХ.
По секцијама