Есперанто - језик пријатељства

0:0
Категорија: Гимназија
10. април 2017. године

У четвртак, 6. априла 2017. године у 18 часова у читаоници бањалучке Гимназије одржано је предавање о теми есперанто језика. Предавање је одржао проф. Мићо Врховац, активни есперантиста и потпредсједник друштва есперантиста La Mondo

Slika

Предавање о овој теми посљедњи пут у Гимназији одржано је прије 5 година, па су ове године и ученици нових генерација били у прилици сазнати многе информације о овом тзв. језику пријатељства; како и гдје је настао, гдје је распрострањен, као и многе ријечи и занимљивости из језика. За одлично излагање и крајње пријатну атмосферу, по оцјени присутних, заслужан је проф. Мићо Врховац, активни есперантиста и  потпредсједник есперанто друштва  ,,La Mondo”. Захваљујући њему присутни су били у прилици да чују и неке од познатих пјесама на овом језику, упознају се са основама граматике, као и да виде познате књиге српске књижевности преведене на есперанто.

Есперанто је настао према замисли Лазара Лудwика Заменхофа, који је у Варшави 1887. године објавио први уџбеник под псеудонимом „Доктор Есперанто“- доктор који се нада.

Сматра се језиком који се бори против доминације „великих језика“.

Есперанто се на нашим просторима појавио први пут 1892. године. Број есперантиста данас на територији РС износи око 3000.

Професор је истакао да постоји интересовање за учење овог језика, те да су то углавном интересанти који желе да уче језике и да сазнају више о култури других народа. Додао је да друштво ,,La Mondo" сваке године организује курс есперанта за почетнике, али и за оне који желе да наставе учење, те да се он такође мозе похађати путем интернета. Свима онима који желе да сазнају више о похађању курса, препоручује се страница www.lernu.net.

Ово предавање отворило је очи многим присутним, а поједине од њих и заинтересовало за учење есперанта.

Јелена Лакета, I8

Моника Милановић III11

По секцијама