Путовање у Италију

2:0
Категорија: Гимназија
23. април 2017. године

Дана 13. марта пошли смо у авантуру која ће неизбјежно остати у нашим сјећањима као драгоцјен бисер у хрпи шкољки. У ране јутарње сате понедјељка једна сложна екипа гимназијалаца те ученика Музичке школе Бањалука, уз пратњу професорице Ромине Гуидо-Пајић и Дубравке Миловановић, креће испред Гимназије ка, километражно далекој, а срцу блиској држави – Италији.

Slika

Стигавши на своје одредиште, након занимљивог путовања кроз Хрватску и Словенију, Cividale del Friuli, запутили смо се ка једној од средњих школа тог мјеста гдје смо најпријатније примљени од стране ученика и њихових породица, што је упознавање на нама страном језику учинило још занимљивијим и, наравно, изазовнијим. Тада пустоловина почиње.

У наредним данима упознали смо се како са системом школовања, тако и са славном италијанском кухињом. И заиста, није нас изневјерила. Италијанске делиције остају италијанске делиције! На наша питања о било каквим нејасноћама Италијани су стрпјиво и спремно одговарали, а своју срдачност нам поклонили и кроз настојање да што више схватимо и научимо, од вокабулара па до података о самом граду. Богатству тако шаролике државе, односно саме покрајине Friuli-Venezia Giulia, свједочили су околни градови Горициа, Трст и Удине. Мјеста која смо посјетили јесу трг града Удине и Трст, затим многобројне музеје са разноликим садржајем, раскошне базилике, тврђаве и виле. Оно што бисмо, као најљепши дијелић градића у коме смо били смјештени, издвојили јесте мост који је симбол тог града – Ponte del Diavolo. Наше путовање свакако је употпуњено одласком на море у Трсту (али и предивним сладоледом на тргу истог града!).

Љепота ове земље, али и њеног народа окруживала нас је сваки минут нашег боравка тамо. Док су нас Алпи мирно посматрали сваки дан, корачали смо кроз уличице испуњавајући се италијанским духом. Ово искуство заиста је невјероватно, али оно што је најљепше јесте да, поред повратка са богатијим вокабуларом италијанских ријечи, вратили смо се богатијег духа и то је оно што Италија ради! То је оно чему се предају Леонардо да Винчи и Данте, оно пред чим читав свијет клечи и при самој помисли на ту ванземаљску умјетност и дух, те богату историју која је кроз исто проткана.

По секцијама