БаЛМУН 2017

4:0
Категорија: Гимназија
25. април 2017. године

„Уједињене Нације су најважнија међународна организација која се фокусира на мир и безбједност, развој и људска права. На БаЛМУН-у се учи о свијету и улаже се у бољу будућност за регион“, како је Вук Јеремић рекао у свом поздраву БаЛМУН-у. Ово је већ надалеко позната и призната манифестација, која ће се ове године одржати у периоду од 28. до 30. априла 2017. године.

Slika

Ова година је посебна и по томе што наш БаЛМУН обиљежава пету годину одржавања.

Тродневна симулација рада УН-а одржаваће се по комитетима у: просторијама бањалучке Гимназије (Health i Development Com.), Стакленцу (Environmental Com.), Дому Омладине (Economic i Disarmament Com.), Скупштини РС (Social and Humanitarian Com.) и АНУРС-у (Security Council).             .
У живахним дебатама на енглеском језику, на споменутим комитетима, бањалучким гимназијалцима ће се прикључити ученици 21 школе из земље, региона и Европе.

Пријављено је 350 учесника, а уз стотињак укључених ученика наше школе, БаЛМУН конференција 2017. има око 450 учесника.

Припреме за поменути догађај су почеле још у октобру прошле године, када већина нас још није била ни свјесна да ће се БаЛМУН одржати. Са припремама су први почели делегати и черови, а временом им се придружио остатак екипе. Иако се почело припремати на вријеме, било је немогуће предвидјети све препреке које су чекале на путу до самог догађаја и зато се посљедњих седмица радило „пуном паром“. Без изузетака, ту су били професори и ученици, који су у школу долазили раније, а одлазили касније у поређењу са својим колегама.

Професорица, која заслужује све похвале за непрестани рад и бригу о организацији, Жана Стевић, будним оком пратила је рад свих сегмената.

Ту су и неизоставни хор и оркестар, под диригентском палицом педагога Александре Остојић Ждрња, који већ недјељама вјежбају након наставе за сјајно извођење нумере изненађења; те ученици који припремају перформанс за свечано отварање овогодишњег БаЛМУН-а, које ће се одржати у Банском двору 28. априла у 09:00х.

Не можемо а да не споменемо и професорицу Александру Арсенијевић Пухало, која је марљиво водила бригу о смјештају ученика и подстицала гимназијалце да буду домаћини колегама из других земаља.

Захтјеван рад на дизајну позивница, плаката и сличног материјала већ другу годину заредом повјерен је ученику Огњену Стефановићу.

Спот за пету годишњицу бањалучког МУН-а раде ученици који су већ искусни са видеом, а ту су: Давид Мрђен, Лука Томић, Алекса Мијатовић, Софиа Миљатовић и други.

Желимо да похвалимо све вриједне људе који су радили на овом пројекту, јер ништа од постигнутих резултата, који ће ускоро бити видљиви свима, не би било могуће без тимског рада.

Са нестрпљењем очекујемо нова познанства и искуства која ће нам овогодишњи БаЛМУН омогућити, и надамо се да ће се уложени рад и труд исплатити, бити препознати и цијењени!

 

По секцијама