Трчањем до снова

0:0
Категорија: Гимназија
22. април 2017. године

Скоро је у Градишци одржан полумаратон који је, између осталих, истрчала и једна од гимназијских матурантица, Јована Љубојевић. Знајући колико одрицања, труда и упорности треба за овај све популарнији хоби, наши новинари су разговарали са Јованом о трчању, али и још о нечему.

Slika

Јована Љубојевић, ученица 4. разреда Гимназије, једна је од оних који су са успјехом истрчали полумаратон у Градишци који се одржао у априлу ове године. С циљем да схватимо, али и проширимо Јованина позитивна искуства и ставове поразговарали смо с њом.

Здраво Јована, можеш ли нам рећи прво нешто о себи.?

Здраво! Зовем се Јована Љубојевић и идем у четврти разред Гимназије. У слободно вријеме волим да трчим, слушам музику или да будем са друштвом. Такође, мрзим досаду и трудим се да све што радим, радим са неким интересовањем јер то даје смисао ономе што радимо.

Како је бити матурнат, хвата ли те трема због матуре?

Да будем искрена, срећна сам што сам матурант. Ове четири године су биле лијепе, али и помало напорне, али нико није ни рекао да ће да буду лаке. Мало ме хвата трема, ипак је матура важан догађај у животу.

Када се осврнеш на протекле четири године како би их описала?

Па током ове четири године било је и успона и падова, али се трудим да памтим само оне лијепе ствари, негативне остављам иза себе. Научила сам много тога, нешто ће да буде корисно у животу, а нешто можда и неће.

Да ли си већ одлучила који факултет желиш да упишеш?

Послије Гимназије планирам да упишем предшколско васпитање.

Зашто баш тај факултет?

Волим дјецу и имам стрпљења са њима. Од дјетињства сам чувала дјецу различтих узраста и створила се та љубав.

Реци нам нешто о свом хобију, како је то све почело?

Трчањем сам се почела активно бавити у фебруару прошле године, на савјет моје професорице Милене Јујић. Завољела сам трчање и почела редовно тренирати. Прва трка ми је била штафетни полумаратон у Бањалуци у мају прошле године. Након тога трчала сам још неколико краћих трка и пријавила се на полумаратон у Градишци, у априлу ове године, који сам истрчала без проблема, а припреме су биле уобичајне. Пријавићу се свакако опет, а једног дана планирам трчати и маратон.

Гдје налазиш мотивацију и шта би хтјела да поручиш својим вршњацима који желе да се опробају у овом пољу?

Највећа подршка и савјетник ми је моја професорица Милена. Стога, она ми је и највећа мотивација када осјетим да губим вољу. Воља и упорност су најбитнији. У почетку сам осјећала умор, али сада док трчим, одмарам се. На тај начин се ослобдађам стреса или се одморим од учења. Будите упорни, само тако можете доћи до жељеног циља. Ја сам тек на почетку и желим да напредујем. Трчање ми је постало дио свакодневице. Бављење спортом је добро за здравље, тако одржавате кондицију и, уосталом, подижете самопоуздање. У нечему сте сигурно добри и немојте лако одустајати.

Честитке за досадашњи успјех и желимо да тако и наставиш. Хвала ти што си подијелила са нама своје искуство.

Хвала на интервјуу, било ми је забавно. Поздрав свима и не одустајте од својих жеља!

Уна Зубер; ИИИИБ

По секцијама