ИНОСТ 2017

3:0
Категорија: Гимназија
27. април 2017. године

У сриједу, 19. априла 2017. године у 11 часова у Дому омладине, одржано је свечано отварање 19. Међународне изложбе идеја, иновација и стваралаштва "ИНОСТ МЛАДИХ 2017", под покровитељством Владе Републике Српске и града Бањалуке.

Slika

ОТВАРАЊЕ ИНОСТА

Већ на почетку овог догађаја, малишани из бањалучког вртића ,,Звјездица", својим фолклорним, рецитаторским и плесним тачкама, успјели су орасположити и насмијати све присутне. Након тога је услиједио наступ Александра и Лане Живановић, који су свирајући виолину и клавир, представили композиције ,,Валцер" Корнелија Ковача и Тошелијеву "Серенаду". 
На адресу ИНОСТ-а стигло је више од 400 пријава за учешће, а у ова три дана, прилику да буду виђени, имало је 600 излагача, са својих 330 експоната, чију је инвентивност, значај, квалитет и степен реализације оцјењивао жири, од 14:00х до 17:00х. Међу излагачима, којих је било како из Босне и Херцеговине, тако и околних земаља, нашла се 21 средња школа, 18 основних школа, 2 факултета те 8 пословних субјеката. 


 Реализација овог догађаја остварена је уз помоћ многобројних спонзора и пријатеља, као што су: {[лат]}Ланацо{[лат]}, Елта кабел, Хотел Јелена, Витинка, Електрокрајина, Министарство науке и технологије и многи други, који су за најуспјешније учеснике обезбиједили многе вриједне награде. Присутнима се, током отварања, обратила и организаторка ИНОСТа и члан Управног одбора савеза иноватора Републике Српске – Гордана Лиховић, рекавши да: ,,Иновација никад нема краја“, те да су нас ове године својим доласком обрадовале и неке од страних земаља, као што су: Малезија, Русија, Египат, Казахстан и друге.
Након тога, сви су имали прилику да чују и ријеч господина Синише Маричића, представника Министарства науке и технологије, који је овогодишњим мотом ИНОСТ-а: ,,Искажите инвентивност и ефикасност“  пожелио добродошлицу и успјех учесницима.

Током три дана, колико је трајао овај сајам, гимназијалци као и ученици других средњих и основних школа су имали прилику да у најбољем свјетлу представе своје школе, идеје, патенте и апликације. Ове године, гимназијалци су се представили са рекордних 9 апликација и “Абц Туторијалима”.

РЕГИОНАЛНО ШИРЕЊЕ КАМПА „ПИТАМ ДА“

Поред ученика Гимназије Бањалука и других средњих школа нашег града, кампу су се придружили и ученици из других градова.

Већ је познато да гимназијалци ове године на ИНОСТ-у представљају девет апликација као и наш нови сајт мултимедијалне секције (Абц Туторијале). Циљ кампа је, наравно, да и нови чланови из других школа постану дио успјешног тима и уче о прављену производа и начину представљања.

Како би стекли ново искуство, три ученика Техничке школе из Градишке су посјетили наша два штанда  на ИНОСТ-у и погледали презентације апликација.

Митран Драгуш и Алдин Даутовић:

“Ми смо чланови кампа програмирања „Питам да“ и дошли смо овдје на позив едукатора како би послушали презентације о апликацијама Електротехничке школе и Гимназије БЛ. Идемо у трећи разред Техничке школе у Градишци и ово је за нас једно ново искуство. Ово путовање сматрамо наградом и надамо се да ћемо што више напредовати у наредном периоду!”

АНКЕТА

Дан након отварања ИНОСТ-а, спровели смо анкету у циљу информисања о утисцима, припремама и очекивањима појединих школа поводом овог догађаја.  Они су рекли овако:

Огњен Галић, ученик Електротехничке школе Бања Лука, рекао је како је за њихову школу првенствено битно учешће, без обзира на исход, али да би им свакако било драго да не остану непримијећени. Њихове припреме су трајале 7 дана, а њихов производ јесте софтверске природе, тј читање сензора преко Интернета.

Ђурђица Голић, професор у Технолошкој школи Бања Лука, са поносом је истакла како је штанд Технолошке школе већ први дан проглашен најпосјећенијим, због најинтересантнијег садржаја. Тиме су веома задовољни, али нису изразили висока очекивања поводом избора најбоље иновације. На њиховом штанду затекли смо и једног члана жирија, Ведрану Роњевић, која је нагласила да ће избор побједника овогодишњег ИНОСТ-а бити веома тежак због сјајних иновација младих учесника и њиховог залагања.

Предсједник Удружења иноватора Бијељина, члан Управног одбора иноватора Републике Српске и професор Техничке школе ,,Михајло Пупин” из Бијељине, Макрин Жива, изразио је веома позитивна предвиђања, рекавши да очекује најбоље резултате. Припреме ученика ове школе почеле су већ завршетком прошлогодишњег ИНОСТ-а и у њих је уложено много труда. По његовим ријечима, циљ овог догађаја јесте развијање интуиције и стваралаштва код младих људи.

ДОДЈЕЛА НАГРАДА

Дана 21.априла 2017. године са почетком у 13 часова одржано је свечано затварање овогодишњег „ИНОСТ-а“. Ана Лојић, предсједник „Удружења иноватора Бања Лука“, пожељела је добродошлицу присутнима, те уз помоћ господина Милана Ђудуровића започела додјелу награда, плакета и диплома најуспијешнијим иноваторима. Ове године иновације су превазишле границе Балкана, те су плакете и дипломе додијељене и представницима Руске федерације. Бањалучка Гимназија се представила многобројним пројектима и апликацијама у чијој су изради учествовали ученици и професори ментори. Освојивши двије златне и три сребрне плакете, труд и рад се исплатио, а Гимназија је заузела прво мјесто по броју награђених радова. Гимназијалци су се прославили у сљедећим пројектима:

„Абц туторијали“- представљају унапређену, електронску верзију уџбеника различитих програмских језика и основа информатике. Поред хронолошки поређаних лекција од најосновнијих па до најкомликованијих, направљени су квизови са различитим типовима задатака помоћу којих провјеравамо научено знање. Све ово је представаљено на сајту који су правили чланови Html секције. Професор информатике, Жељко Грбић, је покренуо овај пројекат заједно са својим колегама и ученицима: Душком Милинчићем, Данијелом Штрбац, Гораном Ђудуровић Праштало, Александром Келечевићем, Срђаном Џомбићем, Огњеном Стефановићем, Драганом Рашетом, Вукашином Берићем, Јованом Стоиљковићем, Софиом Миљатовић, Селмом Ибрекић и Моником Милановић. Овај пројекат је добио признање и за најбољи рад средњошколаца. Компанија Елта Кабел је препознала труд и наградила ауторе  таблетом. 

 

 „QR Bibloteka“ је програм који олакшава биљежење датума издавања и враћања књига те њихово сортирање. На овом пројекту су радили ученици: Драган Рашета, Александар Алексић, Ивана Ђајић и Владан Гарић.  Награђени су златном плакетом као и љетним курсом и праксом компаније „Lanaco“.

„Изједначавање хемијских реакција“ је апликација која се лако користи и даје брзе резултате. Ученици: Растко Зељковић, Вања Ђенадија, Вања Обрадовић, Дејан Миљковић, Јелена Гелић, Бојана Јовичић и Милош Станивуковић су награђени сребрном плакетом

 "Дежурни ученик“ је апликација сасвим једноставна за коришћење: уносе се имена посјетилаца, број личне карте и разлог доласка, а имена дежурних ученика уноси замјеник директора из своје канцеларије.  Аутори ове електронске књиге, Вукашин Берић, Јован Стоиљковић и Огњен Стефановић, су награђени сребрном плакетом. Компанија „Lanaco“ је и овај тим наградила љетњим курсом и на тај начин додатно мотивисала ученике.  

„Систем за аутоматизацију“ је пројекат који је радио ученик наше школе Марко Вејиновић. Он је заснован на знању електротехнике. Његов рад је успјешно приказан и награђен сребрном плакетом.

Честитамо свим награђеним гимназијалцима и желимо им пуно среће у унапређивању постојећих иновација као и стварању нових!

Новинарска секција Гимназије БањалукаПо секцијама