БаЛМУН 2017 - јубиларна конференција на високом нивоу

3:0
Категорија: Гимназија
3. мај 2017. године

Пета по реду БаЛМУН конференција одржана је у периоду од 28. до 30. априла 2017. године. Овогодишњи БаЛМУН имао је више од 400 учесника, укупно 7 комитета који су засиједали на пет различитих локација. Сада када је све завршено можемо са сигурношћу рећи да је овогодишњи БаЛМУН премашио очекивања и организатора и гостију у свим аспектима.

Slika

Свечано отварање петог бањалучког модела Уједињених нација одржано је у Банском двору, у петак, 28. априла 2017. године.

Присутни су били делегати свих школа учесница, предсједавајући комитета, професори, домаћини и други гости. Уз њих, ту су били и градоначелник нашег града, Игор Радојичић, директор Гимназије, Зоран Пејашиновић, директор БаЛМУН-а, Жана Стевић и многи други.

Отварање је почело говором Ање Живковић, која је најавила говоре предсједавајућих - генералног секретара, Јовице Јовића, генералног подсекретара, Марка Благојевића, као и говор градоначелника.

Градоначелник Игор Радојичић је у свом говору поздравио БаЛМУН, афирмисао манифестацију и подстакао младе људе на искрен говор о актуелним свјетским проблемима.

Церемонију су употпуниле ученице из Средње музичке школе “Владо Милошевић”, које су извеле нумеру “A million voices” те ученице наше школе које су свирале виолину.  Хор, који су чинили ученици и професори бањалучке Гимназије, је изводио нумеру “Freedom”, познатог извођача Џорџа Мајкла, која је цијелу публику подигла на ноге и учврстила ентузијазам који се осјећао од прве секунде отварања.

Након церемоније свечаног отварања, сви делегати су прошли кроз Господску улицу и посматрали многобројне перформансе које су изводили наши ученици, заједно са професорима.

Након тога је почео рад у комитетима дебатама на разноврсне теме, као што су: „Ситуација у Украјини“, „Повреда људских права од стране ТНЦ-а“, „Јавно здравље и употреба дрога“ као и многе друге. Засједали су и дебатовали у петак и суботу, а у недјељу, 20. априла, након Генералне скупштине, званично је затворена пета међународна БаЛМУН конференција.

 Учесници из великог броја земаља имали су прилику да дебатују, упознају нове људе, стекну нова пријатељства, те да упознају културу и традицију нашег града. Ове године, делегати су били распоређени у седам комитета :

1.         Економско-финанцијски комитет

2.         Социјални, хуманитарни и културални комитет

3.         Комитет за околину

4.         Комитет за социјални развој

5.         Безбједносни комитет

6.         Здравствени комитет

7.         Комитет за разоружање

 

 У 14 часова у бањалучкој Гимназији, свој дводневни рад учесници су имали прилику представити не само публици и професорима, него и колегама са других комитета.

Све вође комитета представиле су свој комитет, изабрале најбоље делегате и делегате који су били најактивнији. Излазећи једно за другим, најбољи делегати имали су прилику да се обрате публици. Сви су исказали искрену захвалност својим колегама и заједно се захвалили генералном директору БаЛМУН конференције, Жани Стевић, без које овај пројекат не би био реализован.

За крај се присутнима обратио Јовица Јовић, генерални секретар БаЛМУН-а, те исказао задовољство што је и сам учесник оваквог пројекта у којем млади раде на унапређивању будућности али и садашњости.

 Захваљујемо се свима који су учествовали на петој БаЛМУН конференцији (chairs, delegates, professors, security, staff, tech support and press), желимо вам много успјеха у даљем раду и стварању и поздрављамо вас до сљедеће године, у складу са овогодишњим мотом који гласи: “Дјелуј, не посматрај!”.

 

Званични спот БаЛМУН-а 2017 можете погледати овдје:https://www.youtube.com/watch?v=HD1-ShYV3fQ&t=77s


Ирена Лукач, III1

Софиа Миљатовић, II 4

 


 

По секцијама