Бањолучани у Крагујевцу - размјена ученика двије старе пријатељице

0:0
Категорија: Гимназија
12. мај 2017. године

Почетак маја мјесеца, од 3. до 7. десет ученика бањолучке Гимназије је провело у Крагујевцу у посјети колегама из Друге крагујевачке гимназије. Сјајно дружење и размјену искустава, знања и ставова из различитих области памтиће заувијек, а са нама су подијелили дјелић својих доживљаја.

Slika

Сарадња Друге крагујевачке гимназије са нашом, бањалучком Гимназијом, започета је још у јесен 2000. године. Тада је кренула традиција узајамног угошћавања ђака ове двије школе, а потом је на неко вријеме престала. Сада, након седамнаест година од првог сусрета, група бањалучких гимназијалаца била је смјештена у топлим домовима гостољубивих Крагујевчана и тиме обновила традицију. 

Петодневна посјета имала је за циљ зближавање, још давно спојених средњошколаца, те упознавање са коријенима. Ти коријени су, на примјер, у Првој крагујевачкој гимназији, која је и најстарија српска гимназија. У посјети овом „храму образовања“, добили смо и похвале за нашу Гимназију, те сазнали да смо надалеко на добром гласу. Поред тога, посјетили смо и Народни музеј, позориште, кино и спомен-музеј „21. октобар“.

Поред обилазака, у Другој крагујевачкој гимназији је организован и филозофски  кафе гдје смо дебатовали о различитим филозофским и друштвеним темама.  Такође смо имали прилику да погледамо представу драмске секције под називом “Преображај”.

Вече пред полазаку Бањалуку, шестог маја, смо заједно са Крагујевчанима провели у прослави Дана града који је обиљежен уз концерт и ватромет.

 Иако је наш боравак у Крагујевцу текао веома пријатно и весело, у једном тренутку били смо измјештени из наше уљуљкане безбрижности, нашавши се у овом спомен-музеју. Након што смо са дивљењем гледали у тајанствену зграду необичног изгледа, будни и концентрисани, слушали смо озбиљног кустоса са широким знањем и елоквенцијом како течно говори о немилим догађајима који су нажалост заувијек промијенили Крагујевац.

Прво што смо имали прилику да видимо биле су слике Петра Лубарде, једног од наших највећих сликара 20. вијека, а прије другог спрата, могли смо да прочитамо оно што је Никола Тесла, негдје далеко, сазнавши за трагичне догађаје у Крагујевцу написао. У том малом тексту, још једном се потврђивало да је ријеч не само о великом генију, него и о човјеку који осјећа јаче и узвишеније од других.

А затим је услиједило нешто што је сигурно дотакло сваког од нас, више или мање, али постојано и трајно. И то што нам је пришло и узело нас у свој погубни загрљај, није ни близу мјери у којој је прије 76 година однијело наше вршњаке, као и многе друге невино пострадале људе. Најјачи утисак остављале су свакако личне ствари убијених ђака и грађана. Видјели смо читанке, рјечнике, уџбенике из латинског, француског и слично, замишљали смо допола научене лекције, које никада нису имале прилику да буду савладане, или оне бриљантно проучене, спутане да развију неке генијалне идеје.

Поред тога, могли смо прочитати поруке које су страдали људи остављали својим породицама. Запрепаштени пролазношћу, из тих неколико редова упијали смо и тугу, али и својеврсну храброст, оних који су постали свјесни неизвјесности.

Међу мноштвом порука, једна од њих је гласила:

„Драга Лело, Секо и Бато

Куцнуо је задњи час.

Опростите свом тати

Љуби вас све Лазар

Хтедох се сликати с тобом Лело,

Али ти одгоди.

Жао ми је“

У нади да се крвава бајка никада неће поновити, гледајући мноштво свијетлих ореола, који ипак тријумфују у бици против таме, нећемо заборавити неке замишљене гимназијалце и остале недужно страдале, чија је радост нагло прекинута.

 Упознајући се са Крагујевцом дани су брзо пролазили, али стекли смо утисак као да смо одувијек живјели у том граду. Наши домаћини су нас прихватили као чланове породице. Ова посјета ће остати једна од оних успомена које се никада не заборављају и увијек радо препричавају. Гимназијалци Друге крагујевачке гимназије су се потрудили да нам покажу љепоте свог града и учине све како би наш боравак учинили што угоднијим. Поред многих обилазака и активности није недостајало времена за дружење и упознавање. Двије гимназије су се још више зближиле и омогућиле нам да створимо нова пријатељства која ће се одржати и у будућности! Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, на челу са генералним конзулом господином Владимиром Николићем, подржао је ову идеју.

 Предивно искуство, спојени предивни људи, упознат предиван град.. све ово само у пет дана. Свакако препоручујемо размјену и једва чекамо да Крагујевчани упознају Бањалуку!

Бањолучки представници били су уматуранти који су својим трудом и залагањем у претходним годинама допринијели промоцији Гимназије (Огњен Стефановић, Лука Дивљак, Бојан Белензада, Тијана Тепић и Анђела Арар), али и њихове млађе колеге које су, иако млађе, много урадили на школским и ваншколским активностима (Софиа Миљатовић, Селма Ибрекић, Здравка Бибић, Милица Аљетић и Душан Вученовић). 

У четвртак, 11. маја 2017. године, гимназијалци су зајендо са професорицом Александром Арсенијевић Пухало, која је била вођа ове експедиције, у школској читаоници дочекали конзула Републике Србије, који је подржао и помогао реализацију овог подухвата, и захвалили му се, подијеливши с њим искуства и доживљаје с путовања. Сви заједно су исказали своју жељу да се ова прича настави јер је свима донијела добро и лијепо.

 

Софиа Миљатовић II4

Тијана Тепић IV8

Селма Ибрекић III11

Анђела Арар IV10

 

По секцијама