Италијани у посјети гимназијалцима и Бањој Луци

3:0
Категорија: Гимназија
16. мај 2017. године

У периоду од 24. до 28. априла 2017. године ученици и професори бањолучке Гимназије угостили су ученике и професоре из италијанске школе Liceo Paolo Diacono. Била је ово узвратна посјета на посјету наших ученика која се десила нешто раније.

Slika

Дана 24. априла 2017. године у 16 часова у двориште наше Гимназије стигла је ведра, али и, због дужег пута, уморна група ученика средње школе Лицео Паоло Диацоно из Италије. Како смо сазнали, слушајући њихове приче пуне узбуђења, на пут су пошли у ране јутарње сате из свог града Цивидале дел Фриули, Удине, чије је богатство и гостопримство претходно спознала група гимназијалаца у пратњи професорице Ромине Гуидо – Пајић и Дубравке Миловановић, којима се и овом приликом захваљујемо, како у наше, тако и у име Италијана којима су боравак у нашој држави учинили пријатнијим и, наравно, разумљивијим.

По доласку, ученици из Италије, заједно са директором и професором своје школе, присуствовали су пријему у нашој школи, који је на симболичан начин био приказ добродошлице коју смо им пожељели. Уз професора Данила Ковача упознали су историју, те садашњу позицију наше комплексне државе, након чега су могли уживати уз минуте филма “Моје име је вријеме”, наше филмске секције, уз италијански превод. Дан се успјешно завршио одласком Италијана у породице у које су додијељени, гдје су се, током наредних дана, радо упознавали са нашим традиционалним јелима и обичајима, те крајевима у којим се налазимо, а који се, свакако, знатно разликују од италијанских. На тај начин, ова размјена омогућила је, поред невјероватних пријатељстава и учења језика, упознавање и стране културе и обичаја, што ће увијек бити један велики корак ка циљу да свијет постане једно мјесто мира гдје се различито поштује и воли.

У наредним данима, наши гости имали су прилику да обиђу, прије свега, богат и предиван садржај Бањалуке, гдје су, уз туристичког водича, посјетили тврђаву Кастел, Музеј савремене умјетности, Национални музеј, те се прошетали Господском улицом, и један дан одвојили за поход на Бањ брдо усљед чега су били очарани панорамом нашег града. Затим, њихов италијански дух украсио је, такође, и град Јајце, тачније очаравајуће водопаде, и град Сарајево са његовим традиционалним улицама и тргом.

Боравак средњошколаца из Италије у нашем граду завршава се у петак, 28. априла, када бивају очарани БаЛМУН конференцијом, чијем су отварању присуствовали у Банском двору.

На крају овако дивног искуства, засигурно можемо рећи да смо захвални на могућности да се двије тако различите државе споје пријатељствима и бројним успоменама, које ће остати, како у писаној ријечи и фотографијама, тако и у нашим срцима.

 Андреа Јеремић, II8

 

 

По секцијама