Интервју са престолонасљедником Александром

2:0
Категорија: Гимназија Бања Лука
18. мај 2017. године

Његово Краљевско Височанство престолонасљедник Александар II Карађорђевић одговарао је на питања редакције радија ,,Орфеј’’ у вези са краљевском породицом, њеним значајем и улогом у јавном животу. Принц Александар је, такође, одговарао на питања о проблемима младих људи. Интервју преносимо у цијелости.

Slika
  •  Какав је осјећај бити потомак великих вођа српске историје, Карађорђа, краља Петра Првог, краља Александра и краља Петра Другог и какву обавезу осјећате према њима, свом народу и својој земљи?

Бити потомак таквих великана представља велики понос. Увек ми је било вежно да живим у духу у ком су живели моји отац и деда, и, да не заборавимо, мој прадеда, краљ Петар Први. Водим се истим моралним начелима, живим за свој народ. То је моја дужност и обавеза, али пре свега велико задовољство.

  • Младост сте, силом прилика, провели у иностранству. Какав је осјећај био вратити се у своју земљу, којом су владали Ваши преци и чија круна Вам припада?

Тренутак када сам се вратио у своју земљу са супругом и нашом децом, као и успех да вратим мог оца, краља Петра и друге чланове моје породице у Србију, на Опленац, најважнији су у мом животу. Отаџбина и корени су веома важни,то је база којој се увек враћамо, темељ сваког живота, без отаџбине нема народа, љубави и породице. Србија је моја отаџбина.

  • Ваша кума је краљица Елизабета Друга. Какве су везе постојале између српске и британске краљевске породице и какве су оне данас?

Имам веома пријатељске односе са мојим рођацима из британске краљевске породице, као и са свим осталим краљевским породицама, а са многима од њих и родбинске. Можемо да урадимо много за поправљање слике о нашој земљи позивајући краљеве и краљице да дођу код нас. Посета принца Чарлса прошле године је била веома успешна и повећала препознатљивост наше земље. Односи са јавношћу и комуникација су од виталног значаја. Ми смо део Европе и поносни на своју баштину, али морамо да будемо препознатљиви и да нашу културу покажемо свету.

  •  Са животом Вашег оца, краља Петра, јавност је веома мало упозната. Шта бисте Ви издвојили из живота Његовог Височанства, а да на Вас оставља посебан утисак?

Увек ћу бити поносан на борбу против фашизма коју је за време Другог светског рата мој отац водио заједно са Владом Краљевине Југославије и Југословенском војском у отаџбини. Истина о нашој историји мора да буде позната у народу и не сме бити искривљена. Не смемо лагати наш народ. Довољно смо експериментисали са диктатурама, сада морамо да идемо напред са правом демократијом, људским правима и борбом против корупције. Морамо бити лидер региона.

  • Шта је, по Вама, највећи проблем српског друштва?

Највећи проблем је стварање нових радних места, здравство и пензије. Има толико тога што мора да се уради. Потребни су нам инвеститори и план за промовисање наше земље. Послови за наше људе, нарочито младе који завршавају универзитете и школе, од виталног су значаја.

  • Који је, по Вама, највећи проблем младих људи и да ли краљевска породица помаже младим, талентованим људима?

Млади људи у Србији често су у лошој финансијској ситуацији што им отежава школовање а касније и проналажење посла и заснивање породице. Моја породица се одувек труди да помогне младим људима,кроз активности мог Фонда за културу и образовање,као и кроз Фондацију принцезе Катарине. Веома сам поносан на моју супругу и њену Фондацију. Потребни су нам инвеститори, да дођу у Србију и створе нова радна места. Сигуран сам да то можемо да постигнемо.

  • Када би Србија постала парламентарна монархија, како бисте ријешили проблем образовања и услова за рад и едукацију младих?

Поменуо сам већ у претходном одговору потребу за привлачењем инвеститора. Можемо да направимо план са пословним лидерима и владом. Такође, можемо да искористимо Дворски комплекс као ексклузивно место сусрета за стране инвеститоре.

Ако би Србија постала уставна парламентарна монархија наш имиџ би постао позитиван. Све уставне парламентарне монархије су напредна друштва, а најуспешнији примери су Шведска, Норвешка, Холандија, Јапан, Аустралија и тако даље. Ми такође морамо да имамо најбоље односе и са свим републикама и свим нашим суседима.

У уставној парламентарној монархији краљ влада, а премијер и његов кабинет управљају земљом. Такође, у уставној парламентарној монархији постоје слободни и фер избори, а краљ је централна тачка стабилности, јединства и континуитета. Влада обавља свакодневно пословање.

  • Недавно сте посјетили Бањалуку. Какве сте утиске понијели из нашег града и да ли би, у случају Ваше поновне посјете, прихватили позив ученика Гимназије да посјетите нашу школу?

Моја супруга и ја увек радо долазимо у Републику Српску и Бањалуку, а утисци су, наравно, увек позитивни. Бањалучани, као и сви у Републици Српској, веома су гостопримљиви, а уз то су весели и отворени људи. Радо бих посетио вашу школу приликом наредне посете Бањалуци.

На позив Његовог Краљевског Височанства, ученици из редакције радија ,,Орфеј'' присуствоваће пријему за ученике 30. јуна на Белом двору.


Редакција ,,Орфеја''.


И на крају, једна коинциденција. На насловној фотографији овог чланка, иза леђа престолонасљедника, види се слика његових предака, краљева Петра Првог и Александра Другог, а ријеч је о дјелу нашег сликара и некадашњег директора Музеја Врбаске бановине у Бањој Луци, Шпире Боцарића. 

 

По секцијама