Јавна дебата најмлађих Горгија

2:0
Категорија: Дебатни клуб „Горгије“ Гимназија Бања Лука
25. мај 2017. године

Најмлађи чланови Дебатног клуба "Горгије" Гимназије Бања Лука одржали су протекле седмице дебате на тему позитивне дискриминације. Главни догађај била је јавна дебата која је одржана 19. маја 2017. године, а којој су присуствовали представници Центра за културур дијалога из Сарајева, као и студенти и професори са Факултета политичких наука и Правног факултета из Бање Луке.

Slika
Припрема јавне дебате коју је Дебатни клуб "Горогије" добио као задатак, али и као својеврсно признање за свој вриједан и успјешан рад, трајала је пун мјесец дана. Горгије не би биле то што јесу када не би биле специфичне! Овога пута специфичност се угледала у томе што су се за јавну дебату пријавила укупно 4 тима. Наравно, није било могуће организовати четворотимску јавну дебату, али јесте квалификације за јавну дебату!
Теза дебате гласила је: Локалне заједнице у БиХ треба да проводе позитивну дискриминацију других нација у циљу побољшања услова живота људи у заједницама у којима живе. 
Ова Интердисциплинарна јавна дебате реализована је у оквиру програма “Једнакост за све - Коалиција организација цивилног друштва у борби против дискриминације”, кроз Програм грантова у оквиру којег Центар за културу дијалога проводи пројекат „Једнаки у различитости“. Пројекат финансирају УСАИД и Фонд отворено друштво БиХ.
Прва квалификациона дебата одржана је у уторак, 16. маја, а друга у сриједу, 17. маја. Том приликом изабрани су тимови који су имали боље припремљене случајеве, а овога пута били су то:
Афирмацијски тим чинили су: Маја Савковић, Лука Гајић и Анђела Диљевић
Негацијски тим чинили су: Марко Јакшић, Александра Љепојевић и Јелена Поповић.

Сви чланови нашег Клуба су, прије самих квалификација, имали прилику чути најважније о појму дискриминације и правним аспектима позитивне и негативне диксриминације од Оливере Шево, асистента на Правном факултету из Бање Луке, која је својим отвореним и јансим приступом много помогла у припреми дебатних случајева.

Јавну дебату отворио је директор Гимназије, Зоран Пејашиновић, поздравивши све присутне и изразивши задовољство што је Гимназија по ко зна који пут домаћин тако значајном окупљању и раду малдих људи.Прије почетка јавне дебате др Матеј Савић, доцент са Факултета политичких наука из Бање Луке, одржао је уводно предавање о дискриминацији које је дебатантима свакако значило у самом току дебате. Ово предавање свакако је помогло и препуној сали у којој су се поред Горгија нашли сутеднти Правног факултета и Факултета политичких наука, али и ученици и професорица из ЦСШ Теслић. Сви наши гости у процесу су оснивања дебатних клубова и ми им желимо сваку срећу!

Током дебате могли су се чути различити аргументи за и против провођења позитивне дискриминације, али су се тимови највише сукобили око планова којима би ријешили проблем екеономске и сваке друге неразвијености наше земља, а чији узрок, између осталога, виде и у етнички чистим срединама. По завршетку дебате развила се плодна дискусија у којој су учествали сви гости, а која је, вејрујемо код свих потакла запитаност о себи и свом ставу према другом и другачије.

Закључак је био да позитивну дискриминацију треба проводити све до тренутка док се не развије свијест о овом проблему, а свијест додатно треба развијати кроз различите видове формалног и неформалног образовања. Као најбољи примјер тога наведени су дебатни кампови које организује Цеантар за ултуру дијалога.
По секцијама