Гимназија прославила Светог Саву

29:5
Категорија: Музичка секција – Оркестар
28. јануар 2012. године

Оркестар извео Бокеринијев „Менует“ у знак добродошлице гостима из Италије

Slika

Петак, Свети Сава. Гимназија испуњена звуцима Бокеринијевог познатог „Менуета“, као добродошлица гостима из Гимназије „Франческо Петрарка“ у Трсту. „Еј, па ови су стварно добри!“ – чујем шапутање из публике и смјешкам се. Стварно јесу. Ако је неко и помислио да ће то за гимназијалце бити превелик залогај, преварио се; италијански класик је у извођењу оркестра бањалучке Гимназије звучао полетно, радосно... и надасве оригинално.

Успјели су да нам пренесу свој младалачки оптимизам, очигледно задовољство због добро обављеног „посла“ и чињенице да су од прошлог пута заиста напредовали. Ми не знамо како и колико су вјежбали, како се међусобно слажу кад не наступају и колико су музички школовани чланови овог необичног оркестра – ми у то не улазимо; оно што је битно, видјело се и чуло у тих неколико минута.

Њихова музика се у потпуности уклопила у атмосферу тог дана – све је било у знаку младости, знања и нових почетака, али и очувању традиције те, на неки начин, покушаја и жеље да и ми наставимо „светосавски пут“. И пут од хиљаду километара почиње првим кораком; на стару мудрост подсјетила је многобројне присутне у петак и Тамара Дакић, побједница школског такмичење у бесједништву. Прикладније и симболичније ријечи није могла изабрати, јер управо је то оно што је очигледно јасно ученицима Гимназије – треба почети, имати храбрости и борити се за своју идеју, а као што нам је то музиком показао млади оркестар, труд се увијек исплати.

Овом приликом честитамо оркестру на великом успјеху и школску славу свим гимназијалцима. Не преостаје нам ништа друго него да им пожелимо да прате своје идеје, његују културу и интелект, те да се њихов глас – увијек чује.

По секцијама