Италијанска секција INSIEME – ЗАЈЕДНО
sekcijaИталијанска секција дјелује под мотом Insieme – Заједно. Он означава сарадњу и размјену наших ученика који уче италијански језик са ученицима Гимназије „Франческо Петрарка“ из Трста. Под истим називом оформљена је и Фејсбук група на којој ученици и професори размјењују искуства и разговарају. То је одлична прилика за наше ученике да у виртуелној комуникацији са својим вршњацима из Италије примијене и усавршавају своје знање италијанског језика.

Сарадња измедју наших школа се, поред осталих активности, огледа и у размјени чланака за школске часописе „Орфеј“ и „Canzoniere“. Гости пишу чланак, а чланови „Италијанске редакције“ или „Преводилачког кружока“, који дјелују у оквиру ове секције, тај чланак преводе и приређују за свој часопис.

У оквиру ове секције ове године је покренут и eTwinning пројекат. eTwinning је, заправо, портал Заједнице школа у Европи који наставницима и ученицима омогућава сарадњу са колегама из других европских земаља. Међусобним сусретима у виртуелном окружењу, кориштењем информацијских и комуникацијских технологија, долази до размјене идеја и заједничког учења, а крајњи резултат су заједнички он-лајн пројекти.

Од ове школске године (2011/2012) група ученика другог разреда који уче италијански језик, заједно са својим колегама који уче њемачки језик, учествују у једном таквом пројекту као гости ученика Гимназије „Франческо Петрарка“ из Трста. Тема пројекта је Il dritto ed il rovescio, ovvero le ragioni degli altri (Лице и наличје исте медаље или како то други виде), а задатак ученика је да пронађу материјале који свједоче о томе како људи у двијема земљама исте историјске, социјалне и културне чињенице и ситуације могу видјети и интерпретирати на другачији начин. Основни циљ овог пројекта је разбијање предрасуда и стереотипа и што бољег упознавања других.

Slika

Царска лука средњошколаца

Италијанска секција INSIEME – ЗАЈЕДНО | 20.6.2012.
Као наставак добрих односа започетих прошле године са ученицима средње школе Франческо Петрарка у Трсту, наших 28 гимназијалца у пратњи професорица Жане Стевић и Ане Чабрић Чича 3. јуна упутило се на петодневни боравак у Италију. По угледу на претх... више
Укупно: 1 | Приказано: 1-10
<<<1>>>