Еколошка бригада
sekcija

Еколошка бригада је настала спонатно на часовима италијанског језика. Док су савладавали градиво управо на тему екологије, заштите животне средине и рециклаже, ученици су заједно са професорком Жаном Стевић дошли на идеју да формирају ову бригаду у децембру 2011. године.  Основни циљ који су себи поставили  јесте ширење свијести младих људи о значају екологије, рециклаже, мјерама заштите животне средине, као и дјеловање на локалном нивоу.

Основни мото ове секције гласи: „Опланети се! Рециклирај!“

До сада је Еколошка бригада успоставила значајне контакте и сарадњу са предузећима „Депот“ и „Чистоћа“. Захваљујући Еколошкој бригади, у свим канцеларијама и учионицама у Гимназији, поред корпе „сваштаре“, налазе се и специјалне кутије за одлагање папирног отпада и корпе за пластични отпад.

Ученици одјељења IV4 (2011/ 2012) на Општинском такмичењу из демократије под називом „Ја грађанин“, представили су се са темом „Унаприједимо рециклажу“. Захваљујући њима сазнали смо, на примјер, какви су европски стандарди о очувању животне средине, а какви су стандарди у Босни и Херцеговини. Такође, ови ученици су формирали фејсбук страницу под називом „Унаприједимо рециклажу“ (http://www.facebook.com/pages/Unaprijedimo-recikla%C5%BEu/363380980348104), а постоји и Фејсбук група ове секције.

Прошлог априла у нашој школи организован је и први „Фестивал рециклаже“ (http://gimnazijabanjaluka.org/Novosti.aspx?id=162&lat=1) на коме су ученици приказали рад Еколошке бригаде, значај и визију њеног постојања. На овај фестивал позване су и друге средње школе из Бањалуке. Том приликом ученици су приказали занимљив и поучан програм уз изложбу умјетничких дјела насталих од рециклажног материјала. Фестивал је закључен ријечима: „Земљу нисмо наслиједили од наших предака, већ позајмили од наших унука.“

Ове школске године организована су такмичења у прикупљању папира који је откупило предузеће „Чистоћа“ и наше побједничко одјељење наградило пригодним поклонима и одласком у биоскоп. До краја школске године планирано је још неколико сличних акција као и други по реду „Фестивал рециклаже“.

Придружите нам се! „Опланетите се! Рециклирајте!“

Секцију воде професори: Жана Стевић и Драшко Пераћ. За све детаљније информације обратите се њима.