БаЛМУН
sekcija

Секција под називом БаЛМУН (Бања Лука Модел Уједињених Нација) почела је са радом 2012. године. Била је инспирисана пређашњим искуствима и учествовањем на МУН конференцијама у иностранству. Тада су започете припреме за прву међународну конференцију која је одржана 2013. године у априлу, а након великог труда који су уложили тадашњи ученици предвођени професорком Жаном Стевић.
Сваке године у априлу, Гимназија Бања Лука домаћин је и организатор међународне конференције БаЛМУН, а припреме чланова секције почињу још почетком школске године.
Сличне конференције се одржавају у више од деведесет градова широм свијета, а наша секција има успјешну сарадњу са неколико иностраних МУН конференција. 
БаЛМУН конференција сваке године окупи средњошколце од 14 до 19 година из РС, БИХ, Региона и Европе, те поједине делегате из далеких земаља као што су Сједињене Америчке Државе, Пакистан, Зимбабве. 
На БаЛМУН конференцији сваке године учествује преко 300 ученика и преко 40 њихових професора и сви заједно чинимо све како би конференција била успјешна и добро организована. 
Током тродневне симулације рада УН-а, а кроз различите комитете, ученици, формално одјевени, имају улогу дипломата и на датим комитетима, представљају неку од држава које су им претходно додијељене. Младе дипломате су, дакле, најприје истражили, а потом расправљали и покушали наћи рјешења за неке од проблема са којима се данас суочавамо а тичу се безбједности, људских права, заштите животне средине и других актуелних тема.
Радни језик конференције је енглески, тако да ученици имају прилику да га усавршавају како у току припрема за конференцију, тако и току саме конференције.
Значај организовања и учешћа младих људи на оваквим конференцијама је вишесртук. Осим дружења и међусобног упознавања, ученици имају прилику да се упознају са начином рада УН-а, да се упознају са проблемима са којима се свијет суочава и да макар на три дана и кроз симулацију покушају да ријеше неке од проблема који муче човјечанство. На тај начин проширују своје видике, постају осјетљивији на проблематику са којом се свијет суочава, постају образованији и информисанији грађани свијета. Само као такви, млади људи на којима свијет остаје, могу градити демократичнија друштва и срећнији и бољи свијет. 

мр Жана Стевић
БаЛМУН Директор
Гимназија Бања Лука