Ученик генерације 2009-2013.

Александар Келечевић

Драги матуранти,

„Дакле, 108 генерација, пута око 200 ученика по генерацији је приближно.... Зар стварно са оволико гимназијалаца дијелимо своја школска искуства?! Па, по чему ће то Гимназија да памти нас, 109. генерацију?“ Хиљаде уписаних имена, научених лекција, изговорених ријечи, срећних и несрећних љубави, тајних погледа и осмијеха – судећи по овоме, могло би се рећи да је свака генерација иста. Има своје пјеснике, умјетнике, свезналице, освајаче, бунтовнике и идоле. Свака прође истим путем, истим оним стазама које воде из свијета игре и лакоће, до оног јутра кад се пробуде као одрасли људи и схвате да сад сами морају да одлучују.

Од тете у вртићу, преко учитеља и наставника, све до гимназијских професора, сви су несебично преносили своја знања и сваки дан са нама пролазили кроз наше успјехе и падове, храбрећи нас да се боримо и наставимо даље. Слаба оцјена или критика понекад, у том тренутку су нам се чинили као највећа неправда, јер ми, наравно, никада нисмо криви, а данас, када се поздрављамо са гимназијским животом, видимо да су само хтјели да нас науче да се похвала мора заслужити и да се уложени труд увијек на крају исплати. Сада нас чека неки други, озбиљнији свијет и свјесни смо да ћемо цијену погрешних одлука плаћати сами, али сам сигуран да сте нас ви, драги наши професори, а сада пријатељи, научили да зрело размишљамо. Све наше несташлуке и наивне изговоре за које смо били сигурни да ћете нам повјеровати, спомињаћемо када нас живот поново састави. Али, о томе ћемо причати за 10 или 20 година када се опет сретнемо у овим истим клупама.

Цитирао бих Антона Томажа Линхарта: „Сада размишљам о томе, како бих могао постати знан“.

Оно што једну генерацију чини посебном, не огледа се у томе каква је она данас, већ каква ће она бити сутра. Волио бих да генерација 2009/2013. буде генерација успјешних и знаних, а прије свега, генерација људи великог срца – била је досад, а сигуран сам да може тако и да настави.

Александар КЕЛЕЧЕВИЋ, ученик генерације 2009–2013.