Знаменити ученици

Владо Милошевић

Vlado Milošević

Академик Владо Милошевић (1901-1990) познати композитор, етномузиколог, хоровођа, педагог и академик, рођен је на самом почетку 20. вијека у познатој бањолучког трговачкој породици, поријеклом из Херцеговине.

Основну школу завршио је у родном граду, а 1921. и нашу школу. Студирао је историју и географију у Београду, а потом је у Загребу завршио и студије музике (педагошки смјер). Предавао је у Учитељској и Музичкој школи у Бањој Луци и Нишу, а потом је радио у Музеју Босанске крајине, те дириговао хором СПД "Јединство". У богатом дјелу Владе Милошевића истичу се његове хармонизације и обраде за хор, соло пјесме, руковет Пјесме са Змијања, више камерних и оркестарских дјела и, коначно, прва босанскохерцеговачка опера "Јазавац пред судом".

Био је пасионирани љубитељ народног пјевања, па је, по нашим селима, сакупио четири књиге етномузиколошких записа. Аутор је и књиге о севдалинци, двеју збирки пјесама о НОБ-у и књиге Равна пјесма. Својим композицијама, научним радовима и дириговањем обиљежио је музички живот у нашем граду током скоро цијелог 20. вијека.

Због немјерљивих заслуга, прије свега у области етномузикологије, изабран је за члана Академије наука и умјетности БиХ. Посљедње године живота провео је у једној од вила у данашњој улици Краља Петра I Карађорђевића, у којој се данас налази његова спомен соба.