Досадашње акције

Од важнијих акција Гаудеамуса издвајамо:

1. Додјела стипендија за три најбоља ученика Гимназије

Крајем 2010. године предсједник Гаудеамуса проф. др Александар Лазаревић покренуо је иницијативу да се најбољим ученицима Гимназије обезбиједи одговарајућа годишња стипендија. Договорено је да три стипендије добију најбољи ученци другог, трећег и четвртог разреда. На светосавској академији, 27. јануара 2011. године избор је озваничен:

  • Најбољи ученик другог разреда је Милица Ристић (II9), а њој стипендију обезбијеђује Мирослав Вујатовић, директор предузећа Пројект а. д. Бања Лука,
  • Најбољи ученик трећег разреда је Миљана Павичић (III5); њену стипендију даривао је Небојша Нинић, директор и власник предузећа Ланако д. о. о. Бања Лука,
  • Најбољи ученик међу матурантим је Николина Никодиновић (IV5); њој стипендију даје Александар Лазаревић, предсједник Гаудеамуса.

Ваља напоменути да су сва тројица даваоца стипендија бивши ученици Гимназије, што овој акцији даје пуни смисао и посебну топлину.

Фотографије са додјеле можете пронаћи овдје.

2. Помоћ у снимању филма о Гимназији

Поводом 115 година постојања школе, управа Гимназије ријешила је да се начини пригодан документарни филм који ће свједочити управо о дугој и богатој традицији Гимназије. Аутори филма су Милан и Јан Ракић, а њихови саговорници су десетине бивших ученика Гимназије. Милан Ракић је на премијери филма, 19. маја 2011. године у Дјечјем позоришту изјавио:

Друштво за његовање традиције Гимназије "Гаудеамус" нас је замолило да направимо једну кратку филмску причу, која ће бити пуштена пред формирање тог удружења. Међутим, током прошле године дошли смо на идеју да поводом 115 година рада ове школе направимо први документарни филм о њој. Филм траје 45 минута, као школски час, плус 21 секунда, колико звоне два звона. Своје импресије о Гимназији на филму је изнијело 29 њених бивших ученика, свих генерација, од оних који су матурирали прије 63 године до оних који су је лани завршили – појаснио је Ракић.

У изради овог филма учествовали су многи чланови Гаудеамуса, а медијски покровитељ била је РТРС,  на челу са г-дином Драганом Давидовићем, такође бившим учеником наше школе.

Трејлер о филму можете погледати овдје.

3. Организација Прве програмеРСијаде

Од 19. до 25. августа 2012. године у Гимназији је одржан први камп за талентоване информатичаре средњих школа Републике Српске. Камп је назван ПрограмеРСијада, а Друштво Гауедемус било је уз Гимназију и AIS организатор кампа. Предсједница Гаудеамуса, Татјана Вучић Рогић, била је домаћин учесницима капма приликом посјете компанији Ланако, а заједно са мужем начинила је веома лијеп филм о ПрограмеРСијади. Више о овом кампу можете прочитати на овом порталу, у Новостима, а поменути филим можете погледати у овдје.