ИЗЛОЖБА ГИМНАЗИЈАЛАЦА У БАНСКОМ ДВОРУ

У Културном центру Бански двор у сриједу, 12. октобра 2022. године отворена је изложба под називом „Ко су биле жртве нациста?“ коју су припремили у склопу истоименог пројекта ученици Гимназије и професорице Бранка Љубојевић и Татјана Јурић.

Изложбени панели су резултат истраживачког школског пројекта који се заснива на методи учења на терену, а материјали су прикупљени у меморијалним центрима и спомен подручјима Козара, Јасеновац, Уштица и Доња Градина. Ученици су у оквиру истраживања посјетили и О.Ш. „Ђура Јакшић“ у Шарговцу, Спомен храм Светог великомученика Георгија у Дракулићу и Јеврејски културни центар „Ари Ливне“ у Бањалуци. Вишемјесечни рад 17 ученика и два професора резултирао је садржајном причом подијељеном у неколико тема: НДХ, усташе, жене, дјеца, отпор и дух умјетника. Осима фотографија и текстова на панелима можете видјети и архивске документе, непознате личне приче малих људи о њиховим великим дјелима, али и оригиналне умјетничке радове наших ученика из области ликовне и књижевне умјетности.

Интердициплинарност која повезује књижевне и историјске изворе, креативни дух младих људи који су самостално реализовали сваки сегмент рада од писања текстова преко дизајна до поставке изложбе, као и чињеница да је у питању тема о којој се по први пут говори на овај начин и у склопу једног међународног ученичког пројекта чине ову изложбу јединственом и пријемчивом младим људима. Надамо се да ће наши суграђани, ученици и професори, представници медија и институција посјетити изложбу и увјерити се колико труда су млади аутори уложили да невине жртве усташког терора у НДХ у Бањалуци и њеној околини отргну од заборава и да их представе међународној јавности.

Аутори изложбе су ученици наше школе: Теофан Баџа, Каћа Зец, Матеј Скочић, Ана Бубњевић, Изабела Сладојевић, Катарина Радивојац, Реја Вукмановић, Милица Пушара, Лара Кајиш, Марија Благојевић, Христина Мрша, Данило Телић, Дуња Цвијић, Нађа Вркачевић, Сергеј Голац, Вељко Блажић и Јована Адамовић.

Отварање је одржано у присуству представника Архива Републике Српске, СУБНОР-а, Јеврејског културног центра, неколико професора Гимназије, као и професора других средњих школа, пријатеља и познаника наших аутора и чланова њихових породица. Присуствовали су и видео продуцент Арон Петерер, који је са нашим ученицима радио на снимању туторијала о нашем истраживању, и шеф канцеларије ЕУ у Бањалуци Симоне Гуерини. У име директора Гимназије изложбу је отворила Вукосава Говедарица, помоћник директора. Сви присутни су имали прилику да чују писмо Мире Цикоте написано дан прије извршења њене смртне казне у извођењу наше ученице, Милице Аничић, републичког првака у рецитовању, које је створило једну посебну атмосферу међу присутнима. Водитељи пројекта, професорице Љубојевић и Јурић, упознале су присутне  са начином реализације пројекта и основним принципима рада, а учесница Ана Бубњевић одсвирала је на гитари композицију „Шпанска романса“ чији су тонови у потпуности осликали емоције свих присутних.

Изложба ће бити отворена до краја октобра, а сви заинтересовани могу је посјетити на другом спрату Банског двора у Салону бана Светислава Тисе Милосављевића.

Фотографије: Марија Кречар

Повезани чланци