Историјски час у Јасеновцу, књижевни у Пакрацу

У суботу, 26. октобра ове године, група матураната бањалучке Гимназије је, са професорицом српског језика и књижевности и драгим гостима отпутовала у Пакрац, како би обишла мјеста страдања Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату и посјетила владику пакрачко-славонског Јована.

Током овог једнодневног излета, обишли смо манастир Јасеновац. Разговарали смо са владиком Јованом, затим присуствовали литургији на српском, руском и хебрејском језику, те погледали изложбу монахиње Марије, која је сугестивним сликама дала трагичну судбину дјеце у усташким логорима. У близини манастира налазе се болница и разрушена основна школа из тог периода, а у рушевинама школе пронађене су свеске основаца.

Затим смо отишли у чувену пакрачку библиотеку и са усхићењем посматрали инкунабуле и један од пет потписаних примјерака Вуковог Новог завјета. Владичански двор и Саборни храм Свете Тројице још увијек на себи носе ожиљке минулог рата.

Владика Јован нам је одржао врло сугестиван и потресан говор о страдању у Јасеновцу. Међутим, дух владике Јована, благонаклон и занимљив, разлио се на све нас, па смо повели разговор и о лектирама, матурским испитима и уписима на факултете.

Исидора Драгичевић, ученица IV7, истакла је да јој је велика част што је могла да обиђе мјеста највећег српског страдања и да научи додатно о том дијелу историје, а што није имала прилику преко школског уџбеника и других књига. Посебно јој се допало што је упознала владику и што је присуствовала литургији коју је водило и руско свештенство.

Ивана Мишан, ученица IV8, наводи посјету пакрачкој библиотеци, гдје су ученици имали прилику да виде многобројне списе и старе књиге, те изложбу монахиње Марије као најљепша мјеста, која су ученици овог дана посјетили. Она каже да је Пакрац на њу оставио утисак мирног и лијепог града, те да је његов садржај учинио да ученици имају вјеродостојан увид у некадашње прилике и неприлике српског народа.

Измијешаних емоција, кренули смо назад у Бањалуку, те нисмо пропустили прилику да у повратку посјетимо највећу српску масовну гробницу – Доњу Градину. Логор Доња Градина кориштен је за масовно истребљење Срба, Јевреја и Рома у НДХ, од стране усташких власти под командом Анте Павелића. Спомен-подручје Доња Градина има четрдесет видљивих, великих масовних гробница и тамо нас је дочекао кустос, који нас је упознао са ужасом и патњама Срба и других народа на овом подручју, те смо видјели изложбу са вјеродостојним фотографијама и предметима из тог периода.

Ученици бањалучке Гимназије као и професорица српског језика и књижевности, Славица Малић, врло смо захвални Републичком секретаријату за вјере Републике Српске, који нам је омогућио ово путовање, као и монахињама, које су нам припремиле укусну и лијепу трпезу.

Сада остаје нада да ће и остале генерације бањалучке Гимназије, али и друге школе организовати сличан историјски час, који има велики и посебан значај на овом нивоу школовања.

Јелена Лакета, IV8

Повезани чланци