Конфуцијева Учионица

Конфучионица – поклон ученицима Гимназије за 125. рођендан школе

Најстарија школа у Републици Српској ове године слави 125. годишњицу оснивања. Ово је велики јубилеј за све запослене у Гимназији и бивше и садашње ученике. Поред тога, ове године се обиљежава и 15 година успостављања ИБ програма, 5 година Седмице умјетности, а рођендан ће бити обиљежен и отварањем Конфуцијеве учионице – Конфучионице.

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци од свог оснивања има одличну сарадњу са бањалучком Гимназијом. Факултативна настава кинеског језика је прво успостављена у овој школи, а велики број ученика и професора у Гимназији се упознао с основама кинеског језика и културе. Ученици су, поред учења језика, имали прилику и да бораве у Кини на љетном кампу 2019. године. Све ово је веома значајно за Гимназију и биће, на неки начин, заокружено отварањем Конфучионице.

Конфуцијеве учионице представљају огранак Конфуцијевог института и отварају се у основним и средњим школама. У Конфуцијевим учионицама се, поред изучавања кинеског језика, учи и о кинеској култури, историји, политици, економију и свему оном што чини традиционалну и модерну Кину.

Конфучионица у Гимназији ће бити прва Конфуцијева учионица у БиХ, а у региону су већ отворене у Београду, Сремским Карловцима и Загребу. Сви ученици и професори ће моћи да учествују у свим активностима, организују догађаје и предавања и буду дио овог великог пројекта.