Посјета Банском двору

Дана 7. фебруара 2020.године ученици неколико одјељења првих разреда (одјељења 1, 2 и 10) бањалучке Гимназије посјетили су Бански двор поводом изложбе о Мирослављевом јеванђељу и изложбе Златне нити ћирилице. Изложба је организована од стране Удружења “Витешки ред Чувари копља Светог Георгија”.

Имали смо прилику чути детаље о историјском путовању јеванђеља од годпосина Мећве, предсједника Удружења, као и прелистати факсимил истог. Оно представља најстарији писани спис на ћирилици и један од најважнијих културно-историјских споменика српскога народа који је уврштен и у нематеријалну баштину UNESCO-а. Писано је у посљедњој четвртини XII вијека за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Стефана Немање. Оригинал се чува у Народном музеју у Београду. Ово је била изузетна прилика за проширење знања и свијести како о развоју писане ријечи код Срба тако и о нашој историји и културу уопште.

По завршетку разгледања изложбе о Мирослављевом јевањђељу, спустили смо се у приземље Културног центра и обишли изложбу под називом Златне нити ћирилице. Како смо тек били завршили обраду градива из средњовјековне књижевности, много нам је значило да уживо видимо и схватимо шта су то иницијали, каквим су бојама штампани, а на овој изложби смо видјели чудо рукотворине: иницијали из Мирослављевог јевањђеља су извезени! Предиван начин промоције ћирилице!

Можда није најатрактивније када вам кажу да у петак, након часова редовне наставе, идете у обилазак изложби и Културног центра, али ако се само мало потрудите и одете, бићете одушевљени и схватићете зашто то и није била лоша идеја!

Милица Бајић, I1

Повезани чланци