Припреме за отварање Конфуцијеве учионице

Gutentor Simple Text

Бањалучка Гимназија и Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци успјешну сарадњу ће наставити отварањем Конфуцијеве учионице у нашој школи.

Сарадња између Конфуцијевог института и наше школе почела је у септембру 2018. године када је гимназијалцима омогућено да похађају факултативну наставу кинеског језика. Заинтересованост је била и остала велика, тако да данас постоје три групе: почетна, средња и напредна група, а наставу држе проф. кинеског језика, Ања Мудреновић и Гао Јанг.

Полазници курса су били вриједни, а њихов труд је награђен одлском у Кину. Седам гимназијалаца провело је седам дана у Тјенђину и седам дана у Пекингу, у јулу 2019. године, и тако добилo прилику да вјежба кинески језик, ужива у љепотама ова два града, али и да се дружи са осталим учесницима кампа.

Круна сарадње Конфуцијевог института и наше школе је одобрење за отварање Конфуцијеве учионице. Пројекат је написан заједничким снагама, а одушевљење, када је из Кине стигао потврдан одговор, тешко је описати.

Али, шта је заправо Конфуцијева учионица?

Координатори Конфуцијеве учионице, помоћници директора, Данијела Штрбац Улетиловић и Вукосава Говедарица, заједно са проф. Ањом Мудреновић, упустиле су се у истраживање и проучавање.

Донесена је одлука да се посјети Карловачка гимназија, и због своје репутације, али и због тога што су они 2018. године, прослављајући 227 година постојања, отворили Конфуцијеву учионицу.

Дана, 6.2.2019. године путем Новог сада, кренуле су, испред Конфуцијевог института, Ања Мудреновић, а испред наше школе, Данијела Штрбац Улетиловић, одлучне у намјери да у пројекат отварања учионице, уђу са што је могуће више информација, али и савјета колега са искуством.

У Новом Саду су се састале са представницом Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду, Наташом Пешић, а сљедећи дан са представницима Карловачке гимназије, директором, Радованом Ковачевићем, и професорицама кинеског језика, Љубицом Чуданов и Маријаном Марковић.

Добијени су драгоцијени савјети, и размијењена су искуства са којима се сви запослени у школама свакодневно сусрећу. Овом приликом желимо да се захвалимо представницима, и Конфуцијевог института и Карловачке гимназије, на изузетном домаћинском дочеку, али и на свим смјерницама, које ће итекако бити корисне приликом отварања наше Конфуцијеве учионице. Велику захвалност наша школа дугује и директорици Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци, Љиљани Стевић, која је поклонила повјерење Гимназији, и на тај начин је омогућила да Гимназија буде прва, и за сада, једина. школа у БиХ која ће отворити Конфуцијеву учионицу.

Овај пројекат је од изузетног значаја за нашу школу, а све предности које ће донијети Конфуцијева учионица, на првом мјесту ће осјетити наши ученици, али и професори. Знамо да нас чека неколико напорних и радних мјесеци, али вјерујемо и знамо да ће тај труд бити вишеструко награђен.

Новинарска секција

Повезани чланци