Пројекат школског тима Гимназије на 29. конференцији Еуро Клиа у Литванији

У периоду од 19. до 23. априла 2023. године одржана је 29. конференција Еуро Клиа, европске асоцијације историчара, у главном граду Литваније, Виљнусу. На конференцији су ове године од 20. априла учествовали и представници нашег пројектног тима који су у току протекле године радили на пројекту „Ко су биле жртве нациста?“, професори Татјана Јурић и Бранка Љубојевић, као и ученик Теофан Баџа.

Основни циљ наше екипе на Конференцији био је да представе пројекат рађен у току протекле школске године, који је јавност могла да види на двјема изложбама, у Банском двору и у галерији Народне скупштине Републике Српске. Заједно са представницима тимова из Словачке, Данске, Белгије и Шпаније, професорице Јурић и Љубојевић одржале се радионицу у току које су бројним историчарима из различитих земаља свијета представиле рад нашег тима заснован на историјским и књижевним истраживањима усташких злочина на простору наше регије. Њихов наступ био је веома запажен, а панели које су за изложбу припремили наши ученици оставили су без даха све оне који су их видјели. Одговарајући на бројна питања колега, професорице Јурић и Љубојевић приближиле су им многа дешавања за вријеме 2. свјетског рата на простору НДХ.

Професорице су учествовале на предавањима, радионицама и панел дискусијама које су се дешавале у току три дана, а чије су теме биле разноврсне. Осим тога, професорица Љубојевић снимила је и интервју за онлајн курс за наставнике који реализује УНЕСКО, а који ће бити реализован у току 2024. године. Тема овог онлајн курса јесте поучавање антисемитизма и борба против дискриминације кроз различите наставне предмете. Овога пута представљен је предмет Српски језик и књижевност, а интервју са професорицом Љубојевић је радио Артур Чепмен, професор са Универзитета у Лондону.

Ученик Теофан Баџа је заједно са вршњацима из Данске, Словачке и Литваније радио мини пројекат истраживања споменика о јеврејском страдању у Виљнусу. Резултат свога рада ова мала екипа представила је на Генералној скупштини Еуро Клиа која је одржана у поподневним сатима 22. 4. 2023. Изузетна лакоћа комуникације, природност на сцени и врхунски говор и изговор енглеског језика издвојили су Теофана далеко изнад осталих и учинили да сви присутни остану одушевљени његовим радом и наступом, али и укупним утиском.

Прекрасно вријеме на сјеверу Европе, лијепо уређен град необичне историје и културе, али више од свега свијест о изузетно добрим резултатима и утиску које је пројекат нашег тима остварио учинили су ово путовање угодним, сунчаним и врло значајним у промоцији наше школе и наше земље. Догодине у Софији с новим остварењима!

У част овог сјајног представљања, а у помен жртвама нациста и страдању у Јасеновцу и Доњој Градини, изложба нашег тима постављена је у холу Гимназије.

Повезани чланци