,,Сарајево, кристална сећања”

Живот у свијету каквог данас познајемо од појединца неминовно захтијева један облик модерног полихисторства. У том смислу, дебататовање представња par excellence вјештину која ће, развијањем најразличитијих компетенција, бити свјетлост на једном таквом путу.

У протеклој седмици средњошколци широм БиХ обиљежили су Свјетски дан новца у знаку дебате, под покровитељством Централне банке БиХ и Агенције за заштиту депозита БиХ.

Заједно са вршњацима из Сарајева, Мостара и Брчког, чланови тима дебатног клуба

,,Горгије”, који су чиниле Миа Илисић, Ана Љубишић и Ања Џевер, обистинили су значење “заштитиника будућности” из овогодишњег слогана.

Захтјеви времена које већ поменусмо енормно су проширили значење појма писмености, а тиме и унаприједили писменог човјека. Писменост већ одавно не подразумијева искључиво познавање ортоепске и ортографске норме неког језика, него читав мозаик подврста чије познавање нас чини комплетном личношћу. У ту сврху, овогодишња Седмица новца, већ по самом именовању теза, у први план ставила је значај финансијске писмености.

У град који многи називају Јерусалимом Европе стигли смо око поднева. Ми – Горгије. У само пола сата до почетка прве полуфиналне дебате покушали смо да умањимо реципроцитет жеље да упознамо Сарајево и времена које смо имали на располагању.

Док смо кораком мјерили Трг ослобођења, све људске вертикале оличене у једном бићу – нашем тренеру, професорици Бранки, попримиле су и одлике занимања туристичког водича. Управо пролазећи поред скулптуре ,,Мултикултуралном човјеку”, професорица започе:,,Сарајево је град…”, и, не успјевши да доврши реченицу, један господин одушевљено дода:,,Диван град!”. Професорица му одговори потврдно и настави:,,Град у ком је удаљеност између двију цркава и џамије најмања!”. Испод ове Перилијеве скулптуре налази се плоча са натписом ,,Мултикултуралан човјек градиће свијет”.

Прва полуфинална дебата на тезу ,,Инвестирати је боље него штедјети” одржана је између ,,Економске школе” из Брчког(као афирмације) и нашег дебатног клуба ,,Гимназије” у Бањој Луци(као негације). Наш тим већ афирмисаних дебатаната још једном се показао као досљедан репрезент идеје дебате. Још једном потврдивши да је дебата “витешка вјештина”, још једном доказујући Горгијину тезу о њеној љековитости. Пораз је за нашу екипу представљао само излет у стварност овога свијета, тако далеког истовјетности праведног и лијепог. Но, за Горгије је то само још један аргумент за наставак дебате са свијетом.

Напосљетку смо честитали Трећој гимназији из Сарајева на побједи у финалној дебати на тезу ,,Интернет банкарство ће у потпуности замијенити пословнице банака”.

Путовали ми на друга такмичења, били гости или домаћини, побијеђени или повријеђени, дебатни клуб ,,Горгије” са собом носи увијек исту атмосферу. Паузе између дебата на нашем Новогодишњем турниру или разговори у аутобусу између два читања Црњанског(,,да свуда то боли, не само код нас”) су изданци те атмосфере. А она је запарво посљедица заједнице најразличитије структуре: чине је млади људи друкчији по старости, интересовању, карактерним цртама. Окупљени око једне могућности – дебате.

Лако, непристрасно, саосјећајно. Негативно ривалство готово да и не постоји, иако свако од нас настоји да испоштује свој тим.

Скорашњи уплив дебате у мој живот значајно га је измијенио – почела сам да дебатујем чак и са најмилијима. Од изузетне је важности примијенити дебату на лични живот.

Осјећање мог сопства је дубље и снажније, као и моје самопоуздање. Но, већ након првог предавања, схватила сам да је дебата била и да ће остати мој стални пратилац. Све то, у корелативу, чини ме захвалним дужником. Професорици. Дебати. Горгијама.

Настанак кристала почиње када се метал охлади испод своје критичне тачке топљења, те се стварају многобројне клице међусобним везивањем спорокрећућих атома. Центром кристализације назива се група атома који формирају најмању честицу фазе способну да даље расте.

Сарајево, кристална сећања.

Повезани чланци