Светосавска награда за 2023. годину

Татјана Јурић, професор латинског језика у нашој школи, један је од добитника Светосавске награде за 2023. годину.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ове године наградило је 40 наставника основних и средњих школа, стручних сарадника, библиотекара и васпитача у Републици Српској за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања и за допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској.

Светосавска награда састоји се од Светосавске повеље и новчане награде, те медаљона са ликом Светог Саве, дјело академика Миливоја Унковића, који је лично уручио медаљон награђеним професорима у средњем образовању. Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, ове године је поклонио свим добитницима књигу – “Роман о Лондону” Милоша Црњанског.

Татјана Јурић је члан Стручног тима за реформу средњег васпитања и образовања за предмете историју и латински језик. Једанаест година је предавала историју на енглеском језику у програму Међународне матуре. Завршила је Међународну школу холокауста у центру Јад Вашем у Јерусалиму. Освојила је прво мјесто 2015. године на Првом међународном конкурсу едукативног сајта „Хисторијана“за најбољу наставну јединицу у оквиру теме: “Подучавање осјетљиве историје у подијељеним друштвима”, у конкуренцији радова из Аустрије, Египта, Либана, Португала и БиХ. Представила је побједнички рад на Годишњој конференцији Европског удружења историчара у Белфасту у Сјеверној Ирској 2016. године.. Аутор је приручника “Scavenger hunt – у потрази за знаменитостима“ за интерактивно истраживање културно-историјских споменика. Тренер за развој компетенција за демократску културу у образовању је постала након двогодишње едукације Песталоци програма Савјета Европе 2017. године, а објавила је и тренинг за наставнике и стручне сараднике „Дух демократије“. Одржала је три обуке за професоре у својој школи за увођење интерактивних наставних метода по педагошким принципима Песталоција и један тренинг за Друштво психолога РС-а. Аутор је тренинга о медијској писмености и више иновативних наставних јединица и радионица о различитим темама. Била је ментор историјске секције чији су чланови направили документарни филм „Бањалука кроз вијекове“. Коаутор је изложбе о Ани Франк. Заједно са ученицима осмислила је представу на латинском језику. Била је тренер за обуку директора и наставника основних школа “Критичко мишљење и кодирање Микробит уређајима” у пројекту “Школе за 21. вијек”, у којем је одржала три онлајн обуке и десет обука “уживо”. Добитник је признања „Најбољи наставник бивше Југославије“ и „Европске ознаке квалитета“ за међународни Етвининг пројекат о толеранцији. Заједно са Бранком Љубојевић водитељ је тима Гимназије Бањалука у међународном пројекту „Ко су биле жртве нациста?“, у оквиру којег су ученици креирали мултимедијалну мултидисциплинарну изложбу и видео туторијал о истраживању усташких и нацистичких злочина у НДХ. Изложба је била постављена у Банском двору и изложбеном салону Народне скупштине РС-а.

Повезани чланци