Студентски модел Уједињених Нација

Од 17. до 20. октобра, једанаест делегата, чланова БаЛМУН клуба и ученика наше Гимназије, имало је прилику да учествује на шестој по реду конференцији Студентског модела Уједињених Нација, која се одржава на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Подијељени у два комитета – Савјет безбједности и Комитет за људска права, представљали су политику својих држава и предлагали идеје и начине за рјешавање актуелних свјетских проблема.

Дебата на Савјету безбједности је, по ријечима предсједавајућих студената из Шпаније, била веома динамична, право вета се често употребљавало, али су на крају донесене успјешне резолуције о борби са климатским промјенама као потенцијалној пријетњи за међународну сигурност и о смртоносном оружју као изазову за безбједност у 21. вијеку.

Дискусија на Комитету за људска права је такође била неизвјесна и пуна неочекиваних преокрета. Доношење резолуција о изазовима након природне катастрофе и уништења Амазонске прашуме, као и трке у наоружању нуклеарним оружјем, било је пуно неслагања ставова између држава, различитих идеја и напорног рада на усаглашавању око прихватљивих рјешења.

Осим дебате на факултету, учесници СМУН-а присуствовали су и панел дискусији у хотелу ”Босна”, на тему ”ЕУ интеграције и Западни Балкан”, осмишљеној као политички кафе о европским питањима. Делегати су имали прилику да слушају о начину функционисања Европске Уније, процесима интеграције, актуелним проблемима у региону и Европи и начинима њиховог рјешавања. Њ.Е. Улрике Хартман, амбасадор Аустрије у Босни и Херцеговини, одговарала је и на занимљива питања делегата о уређењу Европске Уније, начинима и препрекама за укључивање БиХ у ЕУ и много других.

На церемонији затварања, додијељене су захвалнице за учешће и награде за најбоље делегате. Награду ”Honorable Mention“ у Комитету за људска права добила је наша Анастасија Ђорђа Босанчић, а у Савјету безбједности Ален Милаковић. Наши делегати су на овој студентској МУН конференцији стекли нова искуства и знања, а и доказали свој квалитет, залагање и марљивост, што доказују бројне похвале организатора конференције , а и колега делегата са Факултета политичких наука. Надамо се још већој заинтересованости гимназијалаца за моделе Уједињених Нација, на којима се најбоље развијају вјештине говорништва, критичког мишљења, сарадње са другим људима и стрпљења ради проналажења свима корисних рјешења.

Анђела Недић IV2 и Анастасија Ђорђа Босанчић III10

Повезани чланци