ЈУ Гимназија Бања Лука организовала камп за ИБ ученике

Прошли викенд, од 24. до 27. октобра, 7 ученица друге године ИБ програма је провела 4 незаборавна дана у центру за посјетиоце Пецка, заједно са професорима Татјаном Рачић, CAS координатором, Мирославом Вулићем, професором биологије и Срђаном Косићем,професором Визуелне умјетности.

Осим ученика и професора из наше школе, ту су били ученици и професори из ИБ школа, UWC Мостар и Друга гимназија Сарајево. Камп је био осмишљен као прво окупљање свих ИБ школа у Босни и Херцеговини у оквиру CAS програма. Програм кампа је био испланиран тако да ученици испоштују све три гране саставног дијела ИБ дипломе–КЕС-а (CAS– Creativity, Activity, Service).

Ученици су заједничким снагама учествовали у радној акцији–прочистили пут до села Пецка; израдили ленд-арт пројекат уз помоћ нашег професора ликовног, Срђана Косића, а неки су се први пут опробали у екстремним спортовима, па су под вођством инструктора из пењачког клуба `Extreme` Бања Лука, професора Вулића и професорице из UWC Мостара учествовали у спортском пењању. Посљедњи дан смо сви пјешачили 7 километара, од Пецке до извора Сане, и напор који смо уложили се исплатио кад смо видјели љепоту нетакнуте природе.

Домаћини из Центра за посјетиоце “Пецка”, Боро Марић и Пеђа Гајановић, су наше ученике пријатно изненадили, не само својим гостопримством, већ и трудом и радом који улажу у напредак своје заједнице и обнову, скоро па напуштеног, села Пецка, као и у одрживи туризам.

Четири дана проведена у овом рају нетакнуте природе, дугих шетњи и домаће хране су добро дошла и ученицима и професорима, и многи ће се сасвим сигурно поново вратити. Нови пријатељи из Сарајева и Мостара су једнако задовољни и такође се надају да је ово окупљање само прво од многих која ћемо организовати у наредним годинама.

Софија Штрбац ИБ2

Повезани чланци